Copyright: Arkio
VR Lab bij Inbo in Eindhoven
Copyright: Inbo
Parametrisch model gevelelement Naturalis
Copyright: ABT
Gevel van Naturalis in Virtual Reality
Copyright: ABT
Mock-up van gevelelement Naturalis
Copyright: ABT
VR Lab bij Arup in Amsterdam
Copyright: Arup
Copyright: Arkio
VR Lab bij Inbo in Eindhoven
Copyright: Inbo
Parametrisch model gevelelement Naturalis
Copyright: ABT
Gevel van Naturalis in Virtual Reality
Copyright: ABT
Mock-up van gevelelement Naturalis
Copyright: ABT
VR Lab bij Arup in Amsterdam
Copyright: Arup

Architectenweb netwerkevent: ontwerpen in virtual reality

5 september 2019, 9:15
Door inzet van virtual reality kunnen in het ontwerpproces sneller en betere keuzes gemaakt worden. Dat zeggen de bureaus die het met regelmaat inzetten om hun ontwerpen met opdrachtgevers en gebruikers te bespreken, en het daarnaast ook steeds vaker intern inzetten om bijvoorbeeld geveldetails op de juiste schaal te toetsen. Op woensdag 25 september 2019 organiseert Architectenweb bij Inbo in Amsterdam rond dit thema een netwerkevent waarin, naast Inbo zelf, ook Arup, ABT en Mecanoo vertellen over hun ervaringen tot nu toe.

Het presenteren van ontwerpen in virtual reality aan opdrachtgevers en gebruikers gebeurt natuurlijk al langer. Maar steeds meer bureaus ontdekken dat een strategische inzet ervan leidt tot andere keuzes. Jazeker, ándere keuzes. Bijvoorbeeld rond de minimale grootte van een ruimte. Of de vormgeving van balustrades. Maar de inzet van virtual reality leidt regelmatig ook tot een veel snellere besluitvorming. Omdat ontwerpvarianten op een toegankelijke manier en op de juiste schaal getoetst kunnen worden.

Het ontwerpproces verandert dus wezenlijk door inzet van virtual reality. Neem het voorbeeld van de mock-up. Dan is die op een gegeven moment gebouwd, maar blijkt die toch anders te moeten. Op dat moment is er meestal geen tijd en geld meer om een nieuwe mock-up te bouwen. Door in virtual reality veel eerder in het proces al een reeks van virtuele mock-ups te maken, kunnen deze veel eerder al, op de juiste schaal, op verschillende momenten op de virtuele dag getoetst worden. De kans dat de mock-up die vervolgens gebouwd wordt niet goed is, is dan flink afgenomen.

De technologie is natuurlijk nog volop in ontwikkeling, maar zo ontstaat wel een toekomstbeeld van een ontwerpproces waarin het gebouwontwerp op al z’n aspecten veel beter van tevoren getoetst kan worden door alle betrokken partijen en het ontwerp zich veel sneller gaat ontwikkelen, op basis van betere argumenten en feedback, en dus in hetzelfde tijdsbestek nog beter kan worden.

Locatie
Het Architectenweb netwerkevent ‘Ontwerpen in virtual reality’ vindt plaats op woensdag 25 september 2019 bij Inbo Amsterdam (Koningin Wilhelminaplein 29, 1062 HJ Amsterdam).

Programma

14:30u–15:00u – Inloop

15:00u–16:30u – Presentaties
 
  1. Josine van Gulik (Inbo) – Interactief ontwerpen in virtual reality
    Inbo heeft op iedere vestiging een VR room die door ontwerpers en BIM-modelleurs in verschillende fasen van het ontwerp- en engineeringsproces worden gebruikt om ontwerpopties te beleven en bouwkundige oplossingen te beoordelen. Virtual Reality levert een veel beter en vollediger beeld dan een 3D-model op een computerscherm. Ook wordt VR ingezet om opdrachtgevers en gebruikers mee te nemen in het ontwerp. In plaats van hen voortdurend uit te moeten leggen hoe zij platte tekeningen, artist impressies en – feitelijk nog steeds platte – beelden van 3D-modellen in hun hoofd moeten vertalen naar een driedimensionale ruimte, laat Inbo hen dit in VR beleven. Dat leidt met regelmaat tot andere overwegingen en betere keuzes. Josine van Gulik is creative engineer en partner-bestuurder bij Inbo.
  2. Bettine Gommer (Arup) – Eerste ervaringen met augmented reality
    Het internationaal opererende ingenieursbureau Arup gebruikt Virtual Reality en Augmented Reality in haar projecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zowel mobiele apparaten als custom made VR-ruimtes om ontwerpvarianten aan klanten en andere ontwerpers te kunnen presenteren. Uniek aan deze VR ruimtes is, dat ze de kracht van VR combineren met gekalibreerd 360° geluid, zodat een realistische ‘immersive experience’ wordt gecreëerd. Hierin kan de gebruiker volledig opgaan in de digitale omgeving en wordt een realistische nabootsing van de te verwachten kwaliteit van het ontwerp gecreëerd. Op het gebied van AR / Augmented Reality, wordt de implementatie van projecten op locatie getest. Zo werd de brug die Joris Laarman Lab en MX3D ontwierpen voor de Amsterdamse Oudezijds Achterburgwal, gevisualiseerd met de Hololens. Door de kennis van de diverse internationale kantoren te combineren is er een brede kennis van deze technieken beschikbaar, die klanten kunnen ondersteunen met het maken van de optimalisatie van hun ontwerpen, door alle fases van het ontwerpproces en de implementatie. Bettine Gommer is akoestisch adviseur bij Arup.
  3. Teun van Dooren (ABT) – Werken met virtuele mock-up’s
    Ook ingenieursbureau ABT heeft ondertussen veel ervaring opgedaan met virtual reality en een eigen VR-lab ingericht. Daarin werden bijvoorbeeld parametrische virtuele mock-up’s voor Naturalis getoetst. Daar was behoefte aan vanuit zowel de architect (Neutelings Riedijk Architecten) als de bouwer. Zo konden de consequenties van vele varianten – bijvoorbeeld parameters als diepte, hoogte en breedte van de betonnen gevelelementen van de glaskroon – op werkelijke grootte beoordeeld worden. De ervaring van betrokken partijen was zo positief dat meerdere delen van het gebouw eerst in VR zijn ‘gebouwd’. In een ander project werd de techniek met KAAN Architecten ingezet om in de VO-fase gebruikersfeedback te verzamelen, om die te verwerken in het definitief ontwerp. Teun van Dooren is bouwkundige en VR-specialist bij ABT.
  4. Johan Hanegraaf (Mecanoo / Arkio) – Ontwerpen in virtual reality
    In de visie van Johan Hanegraaf is het niet genoeg om de gebouwde omgeving in virtual reality of augmented reality te ervaren, maar moeten we nog een stap verder gaan en daadwerkelijk in virtual reality en augmented reality gaan ontwerpen. Het ontwerpproces moeten we volgens hem uit onze 2D schermen halen, opdat we interacties met onze handen op schaal kunnen ontwerpen. De gecreëerde varianten zijn vervolgens direct in VR/AR/3D te bespreken met het ontwerpteam en opdrachtgevers. Een demonstratie van zijn app Arkio laat zien dat dit al mogelijk is middels de huidige technologie. Johan Hanegraaf is architect en design technology specialist bij Mecanoo.

16:30u–17:00u – Debat

17:00u–18:00u – Netwerkborrel + virtual reality-demonstraties

Moderator: JaapJan Berg

Schrijf je nu gratis in voor het netwerkevent (Eventbrite)

Alle deelnemers aan het evenement zullen ruim van tevoren publiek gemaakt worden, zodat op deze middag effectief nieuwe contacten gelegd kunnen worden. 

Architectenweb Partnernetwerk
Vanuit het Architectenweb Partnernetwerk worden door het jaar heen verschillende netwerkevenementen georganiseerd, steeds rond een ander actueel thema. Eerder zijn bijvoorbeeld netwerkevents georganiseerd modulair bouwen, woonzorg en groene hoogbouw.

Voor architecten, adviseurs en opdrachtgevers zijn de netwerkevenementen gratis toegankelijk. Wat de maakindustrie betreft zijn de evenementen exclusief toegankelijk voor de Partners van Architectenweb. Leveranciers in de bouw die de netwerkevenementen graag willen bijwonen, maar nog geen Partner zijn van Architectenweb, vragen wij contact met ons op te nemen.

Andere nieuwsberichten

Het Hogeland College in Uithuizen opent vernieuwd schoolgebouw

Gisteren, 16:47

Maria Vassilakou guest urban critic tijdens Stadmakerscongres 2024

Gisteren, 14:12

MVSA Architects presenteert ontwerp voor vernieuwde Galgenwaard

Gisteren, 13:15

Lijvig boek over Rietveld Schröderhuis biedt nieuwe inzichten in rol Truus Schröder

Gisteren, 11:34

Strategiedirecteur Schiphol vertrekt na ‘verschil van inzicht’

Gisteren, 15:05

Nieuwe woning kan verhuisketen op gang brengen, zegt CBS

Gisteren, 10:32

Metropoolregio wil meevallers rijksbegroting voor infrastructuur

30 oktober, 2:35

EIB: komende jaren 60.000 medewerkers in de bouw nodig

30 oktober, 10:01

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

29 oktober, 1:15

Meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever groter

29 oktober, 10:11
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan