Onze ervaring met het werken in CLT is dat er ondanks de vele initiatieven, media-aandacht en de wil van veel partijen om in hout te werken het aardig wat doorzettingsvermogen en wilskracht vraagt om een project in CLT succesvol te maken. Wij hebben onszelf voorgenomen om in hout bouwen en hebben een traject achter de rug van onderzoeken, vragen, afstemmen met adviseurs, doorvragen omdat je niet het goede antwoord krijgt wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een optimaal afgestemd systeem voor de het eerste CLT project in uitvoering. Wij kunnen ons voorstellen dat marktpartijen die nog niet overtuigd zijn hier ook tegenaan lopen en dan afhaken.
Ook zien we dat traditionele bouwers/aannemers meestal nog niet gewend zijn om een project met CLT te bouwen en de bouw af te stemmen met de mass timber specialist/montageteams: Zij realiseren zich nog niet goed hoe snel dit gaat en welke bouwvolgorde/bestelvolgorde hier bij hoort. Dat maakt het lastig om grip op prijzen te krijgen waardoor bouwers het vaak of niet
aandurven, of het risico meeprijzen waardoor hout weer kostbaar wordt.
Hout neemt vocht op. Om te voorkomen dat er te veel vocht in de constructie terecht komt zit er een maximum aan het aantal weken dat de CLT/massief houten constructie aan de elementen bloot kan worden gesteld. Uiterlijk binnen 8-12 weken moet een gebouw met houten elementen wind- en waterdicht gemaakt worden. Dit houdt in dat de afbouw strak gepland moet worden. De productie van CLT of andere massieve houten elementen heeft een korte doorlooptijd. Het proces van engineering tot productie kan al in 8 tot 11 weken worden doorlopen. Andere bouwdelen, zoals kozijnen hebben een aanzienlijk langere wachttijd. Daarom moeten deze eerder dan de houten constructie worden besteld.
Massieve houtbouw vraagt om een ander type personeel dan traditionele bouw. Een van de grote verschillen is dat bij massieve houten constructies vrijwel alle onderdelen geprefabriceerd op de bouwplaats worden afgeleverd. Het grootste deel van de productie en bouw van houten elementen vindt dan ook plaats in de fabrieken. Met massieve houtbouw kan erg precies geproduceerd worden met zeer kleine marges voor afwijkingen en kunnen zeer gespecificeerde oplossingen worden uitgewerkt. Er vindt een verschuiving plaats in de hoeveelheid werkzaamheden, van de bouwplaats naar werkvoorbereiding. Een dergelijke bouwmethodiek vergt meer hoogopgeleide engineers die al vroeg in het ontwerpproces meedenken over oplossingen en 3D engineers die alle houten bouwdelen voorafgaand aan de productie uittekenen en uitdetailleren. Dit vraagt ook om een andere rol van de architect, een meer inhoudelijke rol in de afstemming en coördinatie van de bouwkundige, constructieve en esthetische oplossingen, wat eigenlijk weer de rol van de klassieke bouwheer is.