Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk
Copyright: Maarten Noordijk

Driessen+van Deijne ontwerpt wandtextiel voor universiteitsgebouw

26 september 2017, 17:36
Voor diverse ruimtes in het Janskerkhofcomplex, een gebouw van de Universiteit Utrecht, heeft Driessen+van Deijne wandbespanningen en akoestische wandpanelen ontworpen. In eerste instantie lijken de motieven abstract, maar de ontwerpers zijn uitgegaan van gefotografeerde concrete objecten.

Het Janskerkhofcomplex, gesitueerd in het historische centrum van Utrecht, dient als onderwijsgebouw voor de faculteit Rechtsgeleerdheid en als huisvesting voor het faculteitsbureau van Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. Het omvangrijke complex, waarvan de oudste delen uit de middeleeuwen stammen, is met het oog op dit gebruik in 2015 door Marx & Steketee architecten gerestaureerd en gereorganiseerd.

Ruimtes door het hele gebouw zijn nu voorzien van geluidsabsorberende wandpanelen naar ontwerp van Driessen+van Deijne; daarnaast heeft het bureau voor twee stijlkamers wandbespanningen ontworpen.

Verschillende kleuren en formaten
De akoestische panelen zijn in reeksen in de ruimtes geplaatst, waarbij de kleuren van de panelen globaal gerelateerd zijn aan de functies van die ruimtes, legt het ontwerpbureau uit. In panelen voor de verkeersruimtes overheerst geel, in de onderwijsruimtes hangen blauwe panelen en grijs is toegepast in bespreekruimtes, de receptie en de ruimte voor studentenvereniging Aletheia.

Het aantal vierkante meters paneel per ruimte is afgestemd op de akoestische wensen. De noodzakelijke aantallen vierkante meters per ruimte zijn verdeeld over een aantal panelen. Vervolgens zijn panelen met verschillende maten maar met dezelfde kleur verticaal, horizontaal en soms verspringend opgehangen, legt Driessen+van Deijne uit.

Semi-abstracte composities
Bij vluchtige beschouwing lijken de beelden op de panelen abstract, maar de ontwerpers hebben foto’s van concrete objecten gebruikt. Daarbij hebben zij zich laten inspireren door de geschiedenis van het gebouw: het voormalig Minderbroedersklooster werd vergaderzaal van de Staten van Utrecht, kazerne en anatomisch-zoölogisch laboratorium, en is sinds 1816 in gebruik bij de Universiteit Utrecht.

Voorwerpen als rolletjes lood (voor de glas-in-loodramen), gestapelde wetboeken en opgerolde akten met touw, zegel, kalligrafieën en inktvlekken dienden voor assemblages die in de studio werden gefotografeerd. De composities werden uitvergroot en op bijzonder hoge resolutie afgedrukt op de akoestische panelen.

Bij nauwkeuriger beschouwing vallen de structuren op van bijvoorbeeld weefsels en bindingen, geknoopte draden en rafelranden. De foto’s vertonen bovendien een spel van scherpte en onscherpte, vlakheid en ruimtelijkheid, of vage en verzadigde kleurvlakken. Bij de plaatsing van de panelen hebben Hil Driessen en Toon van Deijne gespeeld met de eigenaardigheden per ruimte.

Wandbespanning
Ook voor de wandbespanningen in de stijlkamers is het ontwerpbureau uitgegaan van gefotografeerde materiaalcomposities. De uitvergrote foto’s zijn hier echter eerst uitgevoerd als een jacquardweefsel, dat vervolgens weer is gefotografeerd en afgedrukt op de stof die tot slot in de wandbetimmering is gespannen.

Driessen en Van Deijne leggen uit dat deze gelaagdheid in de weergave – weefselbindingen weergegeven op een weefsel – zorgen voor een nog sterkere abstractie en suggestiviteit. Als tegenwicht voor de sterke grilligheid van het dessin is gekozen voor een symmetrische indeling, die ook de achttiende-eeuwse wandbetimmering van de kamers kenmerkt.

Zwevende draden
In Kamer 001 sluiten de geeltinten van het gefotografeerde weefsel aan bij de goudkleurige ornamenten in de ruimte. De ornamenten in de naastgelegen Kamer 002 zijn licht blauw getint. In deze ruimte heeft Driessen+van Deijne gekozen voor bespanningen in een donkerder kleurpalet. Een bronsachtig grijs overheerst hierin.

Voor deze bespanningen hebben de ontwerpers hetzelfde weefsel gefotografeerd als voor de bespanningen van Kamer 001, maar dan de achterzijde. We zien dan ook de loshangende draden, als ‘fils flottants’, zwevende draden in een weefsel. Dit zorgt volgens de ontwerpers voor nog meer nuances in textuur, glans en diepte.

Voor de panelen en de bespanningen heeft Driessen+van Deijne gebruik gemaakt van een serie van twintig foto’s. Door de eenheid in thema en beeldtaal zijn de verschillende ruimtes in het Janskerkhofcomplex aan elkaar gerelateerd.

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

3 uur geleden

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

Vandaag, 13:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

Vandaag, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

Vandaag, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

Vandaag, 14:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

Vandaag, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

Vandaag, 09:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

Gisteren, 17:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

Gisteren, 13:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Gisteren, 09:31
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan