Wolzak


22-2-2005 - 13:26
Renovatie en nieuwbouw van boerderij, bij Zutphen

Hoe kan de hoofdopzet van een erf met bijgebouwen vanuit historisch en ruimtelijk perspectief behouden blijven terwijl de gewenste ruimtebehoefte zich beperkt tot een ééngezinswoning?

Wens was om de deel van de originele T-boerderij te slopen en alleen een kleine aanbouw terug te plaatsen. Werkruimten en gastenverblijf zouden in naastliggende schuur komen. Nadeel van deze oplossing is dat de prachtige, ruimtelijke opzet van een erf met al zijn bijgebouwen zou worden gereduceerd tot een woonhuis met schuur. In plaats van een erf of tuin met veel verschillende kwaliteiten zou er een centraal geplaatst huis op een groot gazon komen.

Met de huidige regelgeving zijn er vooral beperkingen ten aanzien van het realiseren van meerdere woningen op een erf en mag niet of zeer beperkt uitgebreid worden. Dit gaf aanleiding om te adviseren het grote volume van de deel nu te benutten voor de bouw van het huidige programma en de schuur met zijn prachtige houtconstructie onaangetast te laten als toekomstig potentieel. Deze kan in een latere fase bijvoorbeeld tot zwembad worden omgebouwd. Ook de gedifferentieerde erf opzet blijft zo intact.
Op de plaats van de deel is een nieuwbouw gekomen die, in een ‘getrokken en verschoven’ perspectief, precies aansluit op het litteken van de oorspronkelijke aanbouw. Hierdoor blijft de traditionele T-vorm behouden.
Het nieuwe volume, samen met het bestaande volume en bijgebouwen, is programmatisch opgesplitst. Het bestaande volume fungeert als woonhuis. In het eerste deel van de nieuwbouw bevinden zich de entree, als verbinding tussen oud en nieuw, en de woonkeuken. De werkkamer, het gastenverblijf en de tuinberging bevinden zich in het tweede deel van de nieuwbouw. De delen zijn door een wintertuin met elkaar verbonden.
De hoofddraagconstructie van de nieuwbouw is opgebouwd uit geprefabriceerde, massief verlijmde houten schijven. Deze bepalen de materialisering en de sfeer van het interieur. Het dak en de gevel van de nieuwbouw zijn bekleed met verticale houten latten. Het volume heeft transparante, semi-transparante en gesloten geveldelen.

De kopgevel van de oude deel is blijven staan. Het toeval wil dat deze vanuit de nieuwbouw precies het zicht ontneemt op het recent gebouwde huis van de oude boer die een klein stuk erf heeft behouden en dat de opening van de grote deur juist zicht geeft op een mooie eik.
Architectenbureau
SeARCH bv [ MEER ]

Opdrachtgever:
anoniem

Projectteam:
Bjarne Mastenbroek, Ad Bogerman, Elke Demyttenaere, Remco Wieringa

Projectassistenten
Nienke Bouwhuis, Gert Jan Machiels, Dagmar Niecke, Geert Vennix

Locatie:
Zuthpen

Constructeur:
BAM utiliteitsbouw Arnhem

Foto’s:
Christian Richters
bron: SeARCH bv

Trefwoord toevoegen




Reacties
 

Project Belicht
Kantoor Symphony, Amsterdam
Kantoor Symphony, Amsterdam
Stadhuis Almere
Stadhuis Almere
Beethovenlaan, 's-Hertogenbosch
Beethovenlaan, 's-Hertogenbosc...
Appartementengebouw Morsweg, Leiden
Appartementengebouw Morsweg, L...
Duinvilla, Bergen aan Zee
Duinvilla, Bergen aan Zee
Appartementenvilla, Veenendaal
Appartementenvilla, Veenendaal
Holendrecht portieken, Amsterdam
Holendrecht portieken, Amsterd...
Meijendel, Wassenaar
Meijendel, Wassenaar
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
Volg Ons Op
Ontvang wekelijks een overzicht van nieuwe projecten!


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap