dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
scholen

home nieuws binnenland Conservatorium Amsterdam krijgt uitbreiding

Conservatorium Amsterdam krijgt uitbreiding


11-1-2017 - 16:55
Het Conservatorium van Amsterdam, geopend in 2008, krijgt een toevoeging aan de noordzijde van het gebouw. Van Dongen-Koschuch Architects and Planners maakt de verkeersruimten van het nieuwe volume tot klimaat- en geluidsbuffer.

Aan de noordzijde, parallel aan de spoorlijnen, kent het Conservatorium van Amsterdam een blinde gevel. Hier, zo heeft het Conservatorium eind vorig jaar besloten, moet een uitbreiding van het gebouw komen.

Omkering
De toevoeging is door architectenbureau van Dongen-Koschuch ontworpen als een voortzetting van de bestaande structuur. Vanwege de strenge akoestische eisen en de hoge standaard voor geluidisolatie bij het Conservatorium, is het programma als het ware binnenstebuiten gekeerd.

Het architectenbureau heeft gebruik gemaakt van het ‘Engawa-principe’: een Japanse woningtypologie waarbij de verkeersruimten zich langs de buitenzijden van het gebouw bevinden, zo leggen de architecten uit. Op deze manier werken de gangen naar de les- en studielokalen als geluids- en klimaatbuffer; tegelijkertijd blijft van buitenaf activiteit zichtbaar en kunnen gebruikers van het gebouw zich steeds oriënteren ten opzichte van de omgeving.

Lesruimtes, variërend in grootte, bevinden zich op de vierde tot en met negende verdieping. De kantoren op de tiende verdieping van het Conservatorium krijgen in de uitbreiding nieuwe vergaderruimtes en directiekantoren.

Voortzetting
Het nieuw te realiseren volume kraagt uit over de Oosterdoksstraat. Elegante betonnen kolommen, passend in het ritme van de overige gebouwen op het Oosterdokseiland, ondersteunen de uitbreiding.

De bestaande glazen gevel –in zaagtandvorm – wordt aan de oost -en westzijde doorgezet. Aan de noordzijde wordt de moduulmaat verdubbeld; ten eerste als reactie op het wijdse uitzicht over het IJ, ten tweede is de verstrooiing van het geluid (vanwege het smalle en hoge straatprofiel) aan deze zijde van het gebouw minder noodzakelijk.

“Het levert een nieuwe toevoeging op die als vanzelfsprekend in het bestaande past, maar tegelijk op subtiele wijze een nieuwe beeldtaal introduceert”, stelt het architectenbureau.
 
Hoog tempo
Het ontwerp is in ongekend hoog tempo totstandgekomen. Van eerste schets tot aanbesteding van het werk heeft het ontwerpteam in vijf maanden tijd de uitbreiding vormgegeven. Zodoende kon een deel van de bouwplanning in de ontwerpplanning opgenomen worden; die liep daardoor parallel met de naastgelegen ontwikkeling voor een nieuw kantoorgebouw, op het voormalige Post CS-terrein.

Op dit moment loopt de aanbesteding en wordt de bouwvoorbereiding voorzien in maart 2017. De oplevering van de uitbreiding staat gepland voor de zomer van 2018. “Met de toevoeging wordt het een echt alzijdig gebouw en krijgt het de uitstraling die je van een publiek gebouw mag verwachten: een van alle zijden te benaderen, open en communicerend gebouw”, aldus van Dongen-Koschuch.

Gerelateerde artikelen
30-9-2016 13:56:44
Gangnam District A5 Housing Block in Seoul heeft de Korean Architecture Award gewonnen in de categorie collectie...
30-9-2016 10:35:15
UNStudio is aangesteld als architect voor dit 72.500 vierkante meter omvattend project.
22-10-2015 15:03:41
In een oude industriële hal in Den Helder heeft Van Dongen–Koschuch Architects een theater ontworpen met volledi...
28-4-2015 10:39:46
Voor het definitieve huisvesten van Theater Speelhuis in de OLV-Kerk heeft Helmond Van Dongen–Koschuch gekozen.


Reacties
 


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap