dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
duurzaamheid

home nieuws binnenland Circulaire opzet voor Hof van Cartesius

Circulaire opzet voor Hof van Cartesius


11-1-2017 - 14:06
Op een braakliggend terrein in de Utrechtse Vlampijpzone verrijzen dit jaar werkpaviljoens rondom gemeenschappelijke tuinen voor kleine creatieve en groene ondernemers. ‘Het Hof van Cartesius’ is een duurzaam plan van stedenbouwkundig ontwerper Charlotte Ernst en Gerwin de Vries (LINT Landscape Architecture) en geeft invulling aan de herontwikkeling van het gebied.

De gemeenschappelijke tuinen zijn letterlijk en figuurlijk het middelpunt van het plan Het Hof van Cartesius. De tuinen hebben de typologie van een hofje en hebben een verbindend karakter: het is een ruimte voor ontmoeting, kruisbestuiving, kennisdeling en samenwerking. De paviljoengebruikers kunnen de tuinen gebruiken voor het verbouwen van groente, voor lunchen of om buiten te werken.

Rondom dit groene binnenhof liggen verschillende paviljoens met werkplekken voor creatieve ondernemers en startups die “geloven in duurzaam ondernemen”, zo leggen initiatiefnemers Ernst en De Vries uit. Het Hof van Cartesius gaat zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame (circulaire) technologieën en bouwtechnieken.

Hergebruik
De paviljoens worden gebouwd met hergebruikt materiaal en hebben grote glazen wanden aan de tuinzijde. Door een modulaire en flexibele bouwvorm is het mogelijk om het project klein te starten en in verschillende fases verder te ontwikkelen, afhankelijk van de vraag, aldus Ernst en De Vries. Het Hof start met 1700m2 en kan organisch doorgroeien tot ca. 5500m2.

Ondernemers kunnen zelf hun eigen werkruimte (af-)bouwen van hergebruikt materiaal. Er zijn enkele simpele stedenbouwkundige regels opgesteld waarbinnen de bouw van paviljoens in allerlei maten mogelijk is.

Ondernemers kunnen zelf hun eigen werkruimte (af-)bouwen van hergebruikt materiaal. De voorgestelde ontwikkelvorm maakt het ook mogelijk de paviljoens, die worden ontworpen door RHAW Architecture, te verplaatsen en op een andere locatie weer op te bouwen.

Financiering
Inmiddels is de Het Hof van Cartesius Cooperatie U.A. opgericht. De financiering voor de grond en bouw van de werkruimtes is rond en de organisatie wel begin 2017 starten met de realisatie. Om de impact van het Hof als circulaire proeftuin te vergroten is nog minimaal 25.000 euro nodig, zo laat ze weten. Daartoe is een crowdfundingsactie gestart.
 
Ernst en De Vries wonnen met hun plan Het Hof van Cartesius een competitie van de gemeente Utrecht in 2014 voor de zogenoemde Vlampijpzone. Dit is een al jaren braakliggende strook grond tussen het spoor en het bedrijventerrein Werkspoorkwartier, nabij station Zuilen.
charlotte ernstcirculairduurzaamhet hof van cartesiuslint landscape architecturerhaw architectureutrechtvlampijpzonewerkspoorkwartierzelfvoorzienend suggest

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
9-11-2016 17:24:27
De teams van Jurrian Arnold, Marco Broekman, Liesbeth van der Pol en Kim Thehu hebben de vier winnende visies bi...
4-7-2016 10:50:27
Het nieuwe stadspark maakt deel uit van een masterplan voor de gehele Vlaamse plaats.
16-9-2014 11:41:37
Een voormalig magazijn in het Utrechtse Transwijk biedt onderdak aan een open netwerk van creatieve makers, maar...
22-3-2013 18:00:41
De succesvolle transformatie van een oud bedrijfsgebouw tot onderwijscentrum smaakt bij JHK Architecten naar mee...


Reacties
 


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap