home partnernieuws ​Foreco tekent business-akkoord Natuurlijk Kapitaal

​Foreco tekent business-akkoord Natuurlijk Kapitaal


15-12-2016
Met meer dan vijftig andere Nederlandse bedrijven en met platform BEE heeft Foreco op 24 november het Akkoord Natuurlijk Kapitaal getekend tijdens de Natural Capital Conference in Den Haag. Hierin zijn de actiepunten beschreven die gaan helpen het natuurlijk kapitaal duurzamer te gebruiken. Voormalig minister president Jan Peter Balkenende ondersteunde dit akkoord als voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition.

Het Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie (BEE) zet zich in voor behoud en herstel van biodiversiteit en ecosystemen. Ze vormen een voorwaarde voor een sterke economie en een gezonde leefomgeving. Het platform is een initiatief van ondernemersorganisatie VNO-NCW en natuurorganisatie IUCN NL.

Natural Captains is het versnellingstraject van Platform BEE waarbinnen een groeiende groep bedrijven werkt aan concrete cases op het gebied van natuurlijk kapitaal. Natural Captains zijn tegelijkertijd de bedrijven en mensen die actie ondernemen, waaronder KlaasJan Swager van Foreco.

Natuurlijk kapitaal
Natuurlijk kapitaal is de voorraad aan natuurlijke hulpbronnen, zoals planten, dieren, water, bodem en mineralen. Samen leveren zij goederen en diensten die de basis vormen voor onze economie en ons welzijn, aldus Foreco. De onderneming is voor de houtproducten afhankelijk van de bossen en het hout dat deze ecosystemen leveren.

Gebruik van natuurlijk kapitaal is pas duurzaam als de natuur in al haar verscheidenheid (de biodiversiteit) niet verder wordt aangetast, maar de kans krijgt zich te herstellen. Daarom gebruikt Foreco hout uit duurzaam beheerde bossen met een FSC- of PEFC-certificaat. Voor elke gekapte boom wordt er weer een nieuwe bij geplant. Dan blijft het vermogen om goederen en diensten te leveren in stand en leven we van de rente van het kapitaal.

Actiepunten akkoord voor Foreco
Door innovatie op houtgebied probeert Foreco duurzamere alternatieven te identificeren en implementeren, legt de onderneming uit. Een voorbeeld hiervan is NobelWood, een alternatief voor tropisch hardhout.

Door snelgroeiend, laagwaardig naaldhout te behandelen met een 100% biologische resin van afval van suikerrietstengels is het mogelijk de duurzaamheid van hardhout te behalen. Hierdoor kan de druk op het gebruik van tropisch hardhout verminderd worden door een ander type hout toe te passen.

Ketensamenwerking als natuurlijk materiaal
Daarnaast investeert Foreco in natuurlijk kapitaal via de keten. Via circulair denken, ontwerpen, produceren en verwerken streven het bedrijf en zijn partners naar het sluiten van de kringloop van hout.

Als leverancier van houten gevelbekleding werkt het bedrijf samen met ketenpartners waarbij het een efficiëntieslag kan maken door het slim detailleren van zijn ontwerpen.

Het juist monteren van het hout zorgt dat het langer goed blijft aan de gevel en met een bijpassend onderhoudsplan kan de levensduur van de houten gevel worden verlengd. Wanneer het hout uiteindelijk aan het einde van zijn levensduur is gaat Foreco met zijn partners op zoek naar een toepassing waarin het nog hergebruikt kan worden.

Dit houten gevelconcept is gelanceerd onder de naam Plan@Wood en wordt uitgevoerd in samenwerking met Lonza Wood Protection, Drywood Coatings, Lenferink MVA en Foreco Houtconstructies.

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
1-12-2016
De combinatie van het juiste hout, behandeling en coating leveren een totaal product dat garant staat voor kwali...
20-10-2016 11:18:23
Foreco voltooit in het derde kwartaal van 2016 de nieuwbouw van zijn productiefaciliteiten voor houtmodificatie ...
5-1-2015 10:49:43
Foreco Dalfsen participeert in het Natural Captains-traject van Platform BEE, gericht op duurzaam gebruik en her...
9-9-2014 16:12:18
Foreco heeft voor opnieuw het certificaat DUBOkeur gekregen voor premium producten uit het assortiment van de on...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap