dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
scholen

home nieuws binnenland ​Brede Maatschappelijke Voorziening in Heerlen opgeleverd

​Brede Maatschappelijke Voorziening in Heerlen opgeleverd


28-7-2016 - 10:08
In Heerlen is een Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) naar ontwerp van DAT (De Architectenwerkgroep Tilburg) opgeleverd. Het gebouw is georganiseerd rond verschillende hoven, waarbij een torentje de entree markeert.
 
In de herstructurering van de wijk Hoensbroek in Heerlen is een bouwblok gesloopt om plaats te maken voor een nieuw park, het Aldenhofpark. Als onderdeel van de stedelijke herstructuring heeft DAT aan het park een Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) ontworpen. Het gebouw huisvest een kinderopvang, een school, een buitenschoolse opvang, een sporthal (die ook door de buurt te gebruiken is), verschillende wijkfuncties (zoals speelotheek, ontmoetingsruimte en welzijn) en gezondheidszorg (zoals logopedie).
 
DAT heeft het gebouw opgedeeld in drie clusters, die in oost-west richting door middel van een dubbelhoge binnenstraat met elkaar zijn verbonden. Tussen de clusters bevinden zich op het zuiden twee hoven, zodat het gebouw zich richting het park opent en de bouwmassa voldoende geleed is ten opzichte van de nog te realiseren woningen rond het park. De witte kleur van het gebouw zal straks terugkomen bij die woningen. Op het noorden grenst het gebouw aan een boomgaard, die door de school gebruikt wordt als leertuin.
 
De entree tot BMV Aldenhof is door DAT gemarkeerd met een torentje. Naast dit torentje bevindt zich een brede buitentrap, die het park verbindt met de hoger gelegen boomgaard. De trap kan ook dienst doen als tribune bij buitenmanifestaties. In dit entreehof komt een klein terras dat direct grenst aan de ontmoetingsruimte voor de buurt in het gebouw.
 
Leerpleinen
Het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal en de basisschool vormen een doorlopende leerlijn die ook in ruimtelijke zin terugkomt in het gebouw. De onderbouw, middenbouw en bovenbouw zijn met hun lokalen steeds gegroepeerd rond een leerplein. Brede schuifdeuren verbinden de lokalen daarbij met de leerpleinen. Op die manier kan overal individueel, in groepjes of klassikaal lesgegeven worden.
 
De wil tot onderlinge samenwerking tussen de diverse partners van BMV Aldenhof leidde tot een intensief ontwerpproces, waarbij alle partners hun inbreng hebben gehad. De BMV is, als gebouw en in zijn toekomstige functioneren, meer dan de som der delen, stelt DAT. Zo zullen bijvoorbeeld de mensen die werken binnen de dagbesteding van welzijnsorganisatie Radar een deel van hun tijd werken als ‘host’ in het gebouw.
 
Flexibiliteit
De duurzaamheid van BMV Aldenhof is gedurende het hele ontwerpproces gemonitord via de GPR-methode en heeft een gemiddelde score van 8,1 behaald. De school voldoet aan de eisen voor Frisse School Klasse B. De bouwstructuur is constructief en installatietechnisch zo uitgevoerd dat toekomstige veranderingen in de plattegrond eenvoudig te realiseren zijn.

Gerelateerde artikelen
22-7-2016 16:07:06
In de gemeente Heerde is naar ontwerp van De Architectenwerkgroep Tilburg (DAT) een multifunctionele accommodati...
15-12-2014 17:50:33
Door de karakteristieke structuur van het schoolgebouw deels te handhaven en aan te vullen, benadrukt DAT de syn...
12-4-2010 11:06:33
De Architecten Werkgroep heeft haar naam veranderd in De Architectenwerkgroep Tilburg, kortweg DAT. Ook de huiss...


Reacties
 


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap