Carter Vase van Floris Hovers voor Cor Unum
Deformed Dish van Alex de Witte voor Cor Unum
Expositie Advanced Relics van Dutch Invertuals
Expositie Advanced Relics van Dutch Invertuals
The Meat Project van Isaac Monte
Le Reflet van Henningmade
Bo van Piet Boon
Lamp Morale van Emanuel Gargano in Superstudio Più
The New Forest (zomer) van Maarten Baas
The New Forest (herfst) van Maarten Baas
Copyright: Deens design in expositie Mindcraft. Tuala Hjarnø

Nederlanders pionieren voort in Milaan

15 april 2016, 10:05
Architectenweb is zoals ieder jaar aanwezig tijdens de Milan Design Week. Voor deze derde aflevering hebben we onder meer een grote tentoonstelling over Nederlands ontwerp in het Palazzo Francesco Turati en drie exposities in de vrijwel onontgonnen wijk Isola bezocht.

Tekst Ronnie Weessies

Nederland heeft dit jaar voor het eerst een eigen ‘paviljoen’ tijdens de Milan Design Week. Volgens curator Nicole Uniquole heeft het meer dan vijf jaar aan inspanningen gevergd om een onderkomen specifiek voor Hollands ontwerp gerealiseerd te krijgen, maar het resultaat mag er zijn. Het gebouw waarin de expositie Masterly – The Dutch in Milano plaatsvindt, is al een juweel op zich.

Het negentiende-eeuwse Palazzo Francesco Turati, dat op vijf minuten lopen van de Dom staat, doet sinds een grondige restauratie dienst als Kamer van Koophandel. Het paleis is tot de opening van de tentoonstelling deze week veertig jaar gesloten geweest voor het publiek. De ontwerpers en andere exposanten mogen zich dan ook verheugen in veel extra bezoekers.

Nieuwsgierige Milanezen worden niet teleurgesteld. Zij krijgen een ware traktatie aan conceptueel, experimenteel en vooral fraai werk opgediend. Vazen gemaakt van vlees uit de supermarkt dat over de houdbaarheidsdatum heen is (Isaac Monté), een bijna landschappelijk ontworpen tafel bestaande uit lagen lasergesneden mahoniehout (Henningmade); het zijn slechts twee van de vele voorbeelden (waarvan meerdere overigens nog voorbij zullen komen in onze serie NL in Milaan).

Isola
Dat Nederlandse ontwerpers over een sterke pioniersgeest beschikken, mag ook blijken uit het feit dat de eerste alweer zijn neergestreken in een wijk die nog niet op de officiële kaart van de Milan Design Week staat. In Isola, waar ook de bekende Vertical Forest-torens van Stefano Boeri staan, kunnen drie tentoonstellingen worden bezocht. Alle organisatoren zijn Nederlands.

Het collectief van individuele ontwerpers Dutch Invertuals streek er neer met Advanced Relics. In deze expositie staat het thema ‘verouderde en trage systemen versus het aanbreken van een nieuw tijdperk’ centraal. Zeer fraai is een in olie ondergedompelde ledlamp, die wordt aangestuurd door de bewegingen van een voorbijganger. Een ander hoogtepunt van deze toch al inspirerende expositie is een muurlamp die zijn lichtsterkte aanpast naarmate hij verder van de wand wordt getrokken.

Een eind verderop in dezelfde straat laat Cor Unum keramisch ontwerpwerk van onder meer rENs, Maarten Baas en Floris Wubben zien. De Carter Vase van Floris Hovers bestaat uit twee in kleur verschillende helften, die door middel van een pakking en schroeven aan elkaar zijn bevestigd. Er kunnen ook meerdere delen aan elkaar worden geschakeld, waardoor een ‘vazenrups’ ontstaat. Een serie vazen ontworpen door Alex de Witte bestaat dankzij een speciale bewerking van de ‘huid’ uit louter unieke (qua kleur en vorm) exemplaren.

Onder de titel Physical houden Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk een expositie in Isola. Te zien zijn producten die reageren op aanraking, zoals lampen die aan en uit gaan doordat de gebruiker zilveren balletjes van een glijbaan laat rollen. Ook nieuw is een collectie met onder meer een ligbank van hout dat is gevonden in het bos en vervolgens versterkt met metaal.

Zona Tortona
Of Isola ooit zo’n populaire locatie als Zona Tortona wordt, zal de toekomst uitwijzen. Die ‘designwijk’ was ooit een van de eerste alternatieven voor de officiële beurs, inmiddels profileert de wijk zich als ‘Tortona Design Week’ met veel bekende merken. Er valt dit jaar bijzonder weinig interessants te ontdekken, de indrukwekkende presentaties bij Superstudio Più en Moooi ten spijt.

De expositie New! Newer! Newest! van Maarten Baas is misschien wel het meest verrassend. Met de titel knipoogt de ontwerper naar de vernieuwings- en geldingsdrang die heerst op de Salone del Mobile, terwijl de twee concepten die hij presenteert letterlijk zo langzaam als bomen zijn.

Het eerste ‘hoofdstuk’ is een bos bij Almere, dat zo is aangelegd dat over tweehonderd jaar het woord NEW! (in een twintigste-eeuws aandoend lettertype) zichtbaar wordt. De kleuren van The New Forest veranderen per seizoen en het 120 hectare grote bos wordt volgens Baas onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur van Staatsbosbeheer.

Deel twee van het verhaal is The Tree Trunk Chair, waarbij een boom twee eeuwen lang over een mal groeit, waarna er een stoel ‘geoogst’ kan worden. De eerste boom wordt geplant in de tuin van de Menkemaborg in Uithuizen, het Groninger Museum neemt de verzorging voor zijn rekening.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Inschrijving BNA Beste Gebouw van het Jaar 2025 van start

Gisteren, 17:15

Civic Architects geselecteerd voor ontwerp Broedplaats Performing Arts Breda

Gisteren, 15:50

Calatrava-station in Belgische Bergen beleeft officiële opening

Gisteren, 14:28

Rotterdam en corporaties sluiten convenant voor duurzame betaalbare woningen

Gisteren, 10:32

Schipper Bosch koopt historisch Rembrandt Theater Arnhem

Gisteren, 15:13

Essays rond globalisering en architectuur na 1945

Gisteren, 12:52

ING: betaalbaarheid woningen ook dit jaar 'historisch slecht'

Gisteren, 12:08

Kabinet wil binnen twee maanden met nieuwe stikstofplannen komen

24 januari, 5:30

EIB voorspelt vertragingen in woningbouw door stikstofuitspraak

24 januari, 11:40

Advies aan kabinet: breng warmtebedrijven in overheidshanden

24 januari, 10:22
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan