leisure – dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
leisure

home nieuws binnenland Van Dongen–Koschuch ontwerpt Speelhuis

Van Dongen–Koschuch ontwerpt Speelhuis


28-4-2015 - 10:39
Voor het definitieve huisvesten van Theater Speelhuis in de Onze Lieve Vrouwekerk heeft de gemeente Helmond Van Dongen–Koschuch Architects & Planners gekozen. De visie van het architectenbureau omvat een transparant paviljoen met de kerk als middelpunt.
 
Architectenbureau Van Dongen–Koschuch is geselecteerd na een procedure waarbij vijf architectenbureaus is gevraagd een visie op het theater te geven.  Over het geselecteerde voorstel zegt de gemeente Helmond: "De visie is verrassend en voegt met omarming een nieuw element toe aan het huidige theater".
 
Samenspel
Een transparant en ingetogen paviljoen omarmt de bestaande OLV-kerk; het architectenbureau zorgt bovendien voor een zorgvuldige inbedding in de binnenstedelijke omgeving.
 
Het programma van het gebouw is van buitenaf duidelijk te lezen. Met het ontwerp streeft Van Dongen–Koschuch naar een creatief samenspel tussen buiten- en binnenkant, openheid en eigenzinnigheid, aldus het architectenbureau.
 
Programmatisch is er een duidelijke scheiding tussen front- en backstage, waarbij echter aandacht is voor de wederzijdse beleving. Publieks-, goederen-, artiesten- en medewerkerstromen kruisen elkaar niet, maar hebben wel zichtrelaties.

Plein en plattegrond
De hoofdingang is aan het nieuwe Cultuurplein  gelegen. Het plein wordt een ontspannen en tegelijkertijd levendige ontmoetingsplaats, aldus het architectenbureau. Het moet een plek worden waar men graag verblijft, die het stedelijk weefsel opwaardeert en waar mensen trots op zijn.
 
De plattegrond wordt in samenspel met de toekomstige gebruikers vormgegeven, is volledig flexibel indeelbaar en een prettige plek om te werken.
 
Na de zomer komt Van Dongen–Koschuch met een eerste ontwerp voor het definitieve theater in de kerk. Theater Speelhuis is gehuisvest in de OLV-kerk sinds de oorspronkelijke huisvesting, een ontwerp van Piet Blom, einde 2011 afbrandde.

Gerelateerde artikelen
29-10-2014 10:30:38
In Venlo is het eerste project van Van Dongen–Koschuch Architects & Planners opgeleverd: poppodium Grenswerk.
18-9-2014 15:00:57
Van Dongen-Koschuch Architects and Planners gaat Musis Sacrum in Arnhem verbouwen.
31-1-2014 16:44:24
Theater 't Speelhuis in Helmond blijft gevestigd in de Onze Lieve Vrouwe kerk.
11-2-2013 13:54:02
Afgelopen zaterdag is in een Helmondse kerk het tijdelijke Speelhuistheater in gebruik genomen.
11-10-2012 15:36:23
Begin 2013 wordt in een Helmondse kerk een tijdelijk theater geopend.
2-1-2012 10:08:15
Het technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand in theater 't Speelhuis in Helmond start naar alle waarschi...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap