home nieuws binnenland IBA Parkstad selecteert 39 kandidaat-projecten

IBA Parkstad selecteert 39 kandidaat-projecten


20-4-2015 - 14:26
Er zijn 39 kandidaat-projecten geselecteerd voor de volgende fase van IBA Parkstad. Komend jaar wordt de haalbaarheid van deze projecten in het Parkstad-gebied in Limburg onderzocht. Ook maken 87 zogeheten attention-projecten nog een kans op selectie.

Dat heeft curator van IBA Parkstad Jo Coenen afgelopen weekend bekendgemaakt De projecten zijn geselecteerd uit 292 inzendingen die een vorig jaar gelanceerde Open Oproep heeft opgeleverd. De projectvoorstellen zijn onderverdeeld in drie rubrieken: fysiek-ruimtelijk (40%), instrumenteel (40%) of een combinatie van beiden.

Alle ingezonden projectvoorstellen zijn getoetst aan de hand van de thema’s Energie stad (37%), Flexibele stad (34%) en Recycle Stad (29%). Een groot deel van de  projecten hebben betrekking op een concrete, fysieke locatie in Parkstad, bijvoorbeeld een gebouw of een gebied. Het andere deel heeft betrekking op ‘een plek ergens in de regio’ of zijn niet locatie gebonden.

De meeste projecten (70%) vallen in de M- of L-schaal. Dit deel omvat met name grotere gebouwen en projectvoorstellen in buurten, centrumgebieden of dorpen. Een klein aantal projecten (8%) betreft gebiedsontwikkelingen (XL-schaal). 22% van de projecten heeft een beperktere omvang en omvat enkel de realisatie van een monument of de realisatie van een klein project (S-schaal).

61% van de inzendingen is afkomstig van ondernemers van binnen en buiten de regio. 21% van alle inzendingen komt van burgers, grotendeels afkomstig uit de regio. Overheden en semi-overheden (scholen, woningbouw-corporaties, zorgpartijen, onderwijsinstellingen, waterschap, etc.) vertegenwoordigen samen 12% van de inzendingen.

Coenen wil verder onderzoeken of de 87 attention-projecten kunnen worden toegevoegd aan de lijst van kandidaat-projecten. Via IBA Parkstad wordt naar projecten gezocht die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de regio Parkstad. In 2020 wordt de manifestatie afgesloten met een tentoonstelling waarin de gerealiseerde projecten te zien zullen zijn.
https://vimeo.com/125221486

Gerelateerde artikelen
24-9-2014 11:36:17
‘Schetsen is voorspellend uitdrukken in een tekening wat iets vermag te worden.’
7-7-2014 15:09:09
Voor de stadsregio Parkstad in het zuidoosten van Limburg is onlangs de eerste IBA Open Oproep gestart. Jo Coene...
2-1-2014 15:50:42
Vanuit de Internationale Bau Ausstellung moeten bouwprojecten, tentoonstellingen, symposia en plannen worden gel...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap