Domotica belangrijk voor zelfstandig wonen

30 september 2004, 14:14
Door de toenemende vergrijzing en de grote behoefte om in de eigen omgeving te blijven wonen gaat ICT-technologie een belangrijke rol spelen. Elektronische communicatie, domotica, maakt het voor bewoners gemakkelijker om zelfstandig te blijven wonen. De overheid steunt initiatieven op dit gebied.

Domotica is een samentrekking van domus (woning) en telematica (telecommunicatie en informatica). Domotica biedt de mogelijkheid om met informatie en communicatietechnologie (ICT) vanuit één plek de werk- en woonomgeving te controleren, automatiseren en beheren. Denk hierbij aan een lichtinstallatie die reageert op de lichtsituatie buiten. Of aan gordijnen die de bewoner vanuit zijn stoel met afstandsbediening open en dicht kan doen. Of aan een communicatiesysteem waarbij er direct contact is met een hulpverlener. Domotica maakt het dan ook voor mensen die een beperking hebben eenvoudiger om zelfstandig te wonen.

Ook de overheid ziet door de vergrijzing en de behoefte om zelfstandig te wonen de noodzaak van domotica-toepassingen in. In de Kwantitatieve opgave voor wonen, zorg en welzijn (2003) stelt VWS: “de toepassing van domotica kan op deze wijze een belangrijke bijdrage leveren aan het geschikt maken van een woning voor bewoning door ouderen of mensen met een handicap. (…) Bij de bouw van woningen moet dan ook rekening gehouden worden met de mogelijke toepassing van woontechnologie.”

Meer achtergrond Al enkele jaren zijn er tal van projecten, die zich bezighouden met verzelfstandiging van mensen die een beperking kennen. Als al deze projecten vanuit één centraal punt bestuurd worden, dan komt u in de buurt van Domotica. Dit concept geeft totale controle in uw huis en directe omgeving, het huis van de toekomt, de techniek van nu. Hoe ver staat het met het centrale informatie en controle systeem in de praktijk?
Volledige omgevingsbediening, zonder snoeren en kabels, dat is de basis gedachte achter domotica is om de zelfstandigheid en vrijheid van mensen te vergroten. Door alle factoren in een huis met elkaar samen te laten werken, en eventueel aan te sturen vanuit één punt kan iemand met een lichamelijke beperking veel controle uitoefenen op de leefomgeving. Het woord domotica is samengesteld uit het Latijnse 'domus' wat 'huis' betekent en het woord 'telematica' dat een samentrekking is van telecommunicatie en informatie. In de jaren negentig beginnen de eerste plannen zich te vormen in Nederland. Een visie waar alle elektronische functies zijn samengevat in één, flexibel standaardprogramma. Daarmee kan de gebruiker een uitgebreid aantal handelingen in de omgeving verrichten: het openen en sluiten van ramen, deuren en gordijnen, deursloten, liften, telefoontoestellen, alarmsystemen, bedden, schakelaars, verlichting, TV, video en geluidsinstallaties. Ook een bladomslag-apparaat en computer kunnen vanaf afstand bediend worden via zenders met multifunctionele mogelijkheden. Pratische ervaringen met domotica projecten voor mensen met een handicap zijn er in Nederland en Vlaanderen nog maar weinig. Onderdelen van het concept worden wel reeds op een kleine schaal toegepast in woningen voor ouderen. Zo staan er in Brabant een aantal woningen die voorzien zijn van een domotica alarm systeem en in Almere ligt er een aanvraag voor de Staatsliedenwijk waar het Driehoekblok project van start moet gaan. Domare is daar het advies orgaan, een bureau waar wonen, welzijn en zorg elkaar ontmoeten. In Duiven staat de slimste woning tot nu toe maar Living Tomorrow heeft binnenkort naast Living Tomorrow Vilvoorde in België ook een nieuw huis van de toekomst Living Tomorrow Amsterdam, vlakbij de Amsterdam Arena. ......meer
bron: Handicheck

Trefwoorden

overheid

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Nudus en Sweco Architects presenteren stedenbouwkundig ontwerp voor mogelijke nieuwe campus ASML

16 mei, 2:00

Antonia Schreiber wint Kazerne Design Award 2025 met circulair pleistermateriaal

15 mei, 12:15

Nai010 presenteert architectuurgids Gebouwen door Vrouwen in Rotterdam

15 mei, 11:31

AFFR biedt voorpremière van film Universal Language tijdens Rotterdam Architectuur Maand

15 mei, 10:15

Ministerie onderzoekt oorzaak van daling nieuwbouwvergunningen

15 mei, 1:29

PBL: klimaatplannen Hermans onvoldoende voor klimaatneutraal 2050

15 mei, 10:04

MOB erkent noodzaak Binnenhofrenovatie, maar hekelt geitenpaadjes

14 mei, 5:51

Aantal vergunningen voor tijdelijke woningen weer fors gestegen

14 mei, 9:39

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: aanleg windmolens op land stokt

13 mei, 12:03

Sociale veiligheid TU Delft volgens peiling nog ver te zoeken

12 mei, 5:20
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan