Akoestiek in onderwijs
Akoestiek in de zorg
Akoestiek in de bibliotheek
Akoestiek in onderwijs
Akoestiek in de zorg
Akoestiek in de bibliotheek

Hunter Douglas publiceert Whitepaper akoestiek

26 maart 2014, 10:14
Optimale akoestiek draagt bij aan betere leerprestaties, sneller herstel en hogere arbeidsproductiviteit. Hunter Douglas' Whitepaper werpt blik naar boven: plafond onderschat als middel om goede akoestiek te realiseren.

Net als licht, kleur of temperatuur is geluid van invloed op het functioneren en welzijn van de mens. Echter, het belang van goede akoestiek wordt nog altijd onderschat. Meetbaarheid speelt hierbij een rol: het is lastig met cijfers een direct verband te leggen tussen de akoestiek in de ruimte en arbeidsproductiviteit. Bovendien denkt men vaak dat achteraf met meubilair of tapijt te verhelpen om geluidshinder te voorkomen. Om budgettaire redenen staat akoestiek dan ook niet hoog op de agenda van aannemers. Klachten over akoestiek komen echter pas aan het licht als een gebouw al in gebruik is genomen. Beter is om al in een vroeg stadium na te denken over akoestische oplossingen. Hunter Douglas zet dit onderwerp op de kaart door middel van haar nieuwe whitepaper. Hierin wordt benadrukt dat een plafond het instrument is om optimale akoestiek te bereiken. Het type plafond moet bovendien aansluiten op de functies die een ruimte heeft. Het whitepaper zoomt in op vier aandachtsgebieden. In bijvoorbeeld de zorg leidt goede akoestiek tot herstel van patiënten en in het onderwijs tot betere leerprestaties. In kantoorruimten draagt een goede akoestiek bij aan een hogere arbeidsproductiviteit. In publieke ruimtes, zoals restaurants, is geluidsabsorptie onmisbaar om te zorgen voor verstaanbaarheid.

Zorg
Akoestiek speelt een essentiële rol onze zorg. Zo blijkt uit bijvoorbeeld een onderzoek van het Huddinge University Hospital in Zweden. In dit onderzoek is gekeken naar de invloed van akoestiek op het herstel van hartpatiënten. Op de cardioafdeling werden de plafondtegels gedurende de onderzoeksperiode gewisseld van geluidsreflecterende naar geluidsabsorberende varianten. Na een aantal drie maanden bleek dat er significante verschillen waren tussen goede en slechte akoestiek met betrekking tot de hoogte van de polsslag bij hartinfarct- en hartkramppatiënten. Heropname was vaker nodig bij de groep met slechte akoestiek. Deze uitkomst illustreert het belang van goede akoestiek in de zorg. Het toepassen van een geluidsabsorberend plafond geeft patiënten de rust en stilte die ze nodig hebben.

Onderwijs
Ook in het onderwijs is akoestiek een belangrijke factor. Het blijkt uit ervaring van akoestisch experts dat leerlingen als gevolg van slechte akoestische omstandigheden veel missen van wat de leraar zegt. Omdat zij zich moeten inspannen om de docent te verstaan, krijgen ze last concentratieproblemen en vermoeidheid. Vaak is dit het gevolg van te veel nagalm. Het oplossen van akoestische problemen op school vereist een kritische blik op het type onderwijs. Tegenwoordig ligt de nadruk op interactie en het werken in groepsverband. Dit heeft vanzelfsprekend effect op het geluidsniveau. Immers, wanneer meerdere mensen tegelijk spreken, vormen ze stoorsignalen voor elkaar. Dit effect is minimaal in ruimten met optimale akoestiek, zo blijkt uit de studie Akoestische Ergonomie in Scholen (2005). Het plafond speelt hierbij een sleutelrol. Door een plafondoplossing te kiezen waarbij de nagalm wordt beperkt, zijn leerlingen in staat zich beter te concentreren en gaan de leerprestaties omhoog. Voor de leraar heeft goede akoestiek een positief effect op zijn gezondheid. Hij hoeft zijn stem minder te verheffen en voorkomt daarmee een verhoging van de hartslag.

Kantoren
In kantoorruimten is goede akoestiek eveneens van invloed op het functioneren. Met de komst van Het Nieuwe Werken en meer open werkruimten vormen zich ook nieuwe akoestische problemen. Werknemers zitten in grotere aantallen bij elkaar wat zorgt voor meer rumoer. Lawaai op kantoor leidt doorgaans tot verminderde productiviteit, concentratieproblemen, stress en daardoor een hoger ziekteverzuim. Om de verspreiding van geluid over grote afstand te beperken, kan een akoestisch plafond met hoge absorptieklasse worden toegepast. Uit praktijk blijkt dat de kosten voor een akoestisch ontwerp, indien dit vanaf het begin van het bouwproces wordt meegenomen, slechts

een half procent van de totale bouwkosten bedraagt. Dit wordt ruimschoots terugverdiend dankzij minder ziekteverzuim en hogere arbeidsproductiviteit.

Publieke ruimtes
In publieke ruimtes, zoals restaurants, is slechte verstaanbaarheid een groot probleem. De TU Delft constateert dat er hierdoor meer gesprekken tussen duo’s ontstaan, in plaats van gespreken tussen vier personen. Hierdoor neemt het geluidsvolume sterk toe. Een plafond met geluidsabsorptie vermindert de nagalmtijd en draagt zo bij aan een prettige leefomgeving.

Whitepaper
De whitepaper belicht dat investeren in een goed en doordacht akoestisch plafond loont. Dat deze investering, die vanwege budgettaire redenen niet altijd hoog op de agenda staat van aannemers en opdrachtgevers, zich snel laat terugverdienen. Dat juist het onderschatten van het effect van slechte akoestiek, waarbij men vaakt denkt dit af te doen met vloerbedekking, gordijnen, meubels en planten, grote problemen met zich meebrengt. De kosten voor het achteraf oplossen van deze problemen zijn doorgaans hoger dan wanneer al tijdens de ontwerpfase rekening wordt gehouden met akoestische wensen en eisen.

U kunt hier de Whitepaper downloaden.

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Gisteren, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Gisteren, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Gisteren, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Gisteren, 09:00

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan