Copyright: LIAG
Copyright: LIAG
Copyright: LIAG
Copyright: LIAG
Copyright: LIAG
Copyright: LIAG

LIAG realiseert school volgens C2C-principes

28 mei 2013, 13:48
LIAG heeft in samenwerking met leerlingen, het schoolbestuur en de gemeente het nieuwe Lyceum Schravenlant ontworpen, geheel volgens Cradle to Cradle (C2C)-principes. De havo-vwoschool in Schiedam wordt in juli 2013 opgeleverd.

Het Lyceum Schravenlant wordt een voorbeeldproject en ‘proeftuin’ voor het toepassen van duurzame innovaties in woonwijken, openbare ruimten en op bedrijfsterreinen, aldus LIAG. Het lyceum dat het verouderde gebouw vervangt, zal dienen als platform voor educatieve en culturele beleving in Schiedam.

De nieuwbouw zal ongeveer zeshonderd leerlingen huisvesten en heeft inclusief twee gymlokalen een bruto vloeroppervlak van circa 5.400 vierkante meter. LIAG omschrijft dat Schravenlant zal dienen als ontmoetingsplaats en ‘thuisbasis’ waar leerlingen leren samen te werken.

Duurzaam
Lyceum Schravenlant is volgens LIAG de eerste school van Nederland die voor de nieuwbouw C2C als uitgangspunt hanteert. Op allerlei manieren is gekeken hoe de school in zijn geheel zo duurzaam mogelijk kan zijn. Er is onder meer onderzoek gedaan naar het toepassen van WKO, zonnecellen, windturbines, levende groene wanden van rendiermos en mossedumdaken. Ook is onderzocht of het casco van de oude school en het interieur hergebruikt kan worden.

De aspecten die bij het Lyceum Schravenlant een grote rol spelen zijn onder meer een gezonde leefomgeving met het thema Frisse Scholen Klasse A en robuustheid in de vorm van degelijke C2C-materialen zoals bamboe, pvc-vrij tapijt, hergebruikte en upcyclebare materialen.

De school krijgt een sensorgestuurd regelsysteem voor lucht, verwarming en verlichting, CO2-gestuurde ventilatie, en binnenbeplanting voor akoestiek en luchtvochtigheid.

Het gebouw is voorbereid om in de toekomst technieken toe te passen zodra het rendement het toelaat. Het schoolgebouw is flexibel indeelbaar door onder meer een installatieopzet gerelateerd aan de stramienmaten en flexibele wanden. Hierdoor kan het pand in de toekomst zonder problemen krimpen, groeien of andere functies kan huisvesten.

Educatief
Volgens LIAG is de vormgeving van het lyceum afgestemd op didactisch nut die een duurzame bewustwording bij leerlingen stimuleert. Zo zijn installaties deels zichtbaar gelaten, wordt er met spreuken op de atriumbalustrades verwezen naar de duurzame materialisatie en zijn gevels vormgegeven afhankelijk van de oriëntatie. Ook zijn leerlingen door LIAG gevraagd om te participeren in het ontwerpproces door bijvoorbeeld voorstellen te doen voor de vormgeving van de balie.

Cradle to Cradle
Het totale ontwerp en ontwerpproces vormt een pilot voor het C2C-bouwen. In een brief roemt Michael Braungart, een van de grondleggers van de Cradle to Cradle-filosofie, de manier waarop leerlingen, gemeente en architecten samenwerken om tot een duurzaam geheel te komen. Op aanraden van projectmanagementbureau HEVO heeft LIAG in een vroeg stadium innovatieve bedrijven met C2C-producten uitgenodigd om mee te praten over huidige en toekomstige ontwikkelingen. Het interieur van het gebouw heeft LIAG ontworpen in samenwerking met Ateliers.

BIM
Bij dit project is er gewerkt volgens de BIM methodiek, waarbij tijdens de ontwerpfase door het ontwerpteam in één model is samengewerkt. Hierdoor is informatie over de kosten en de impact op het milieu geheel inzichtelijk. Ook de bouwfysische kenmerken van de ruimtes worden getoond zodat bij veranderingen in het ontwerp direct de verandering in energiegebruik, maar ook in de akoestiek zichtbaar zijn.

De school maakt deel uit van de groene schil van de stad en krijgt een duidelijk en uitnodigend gezicht naar de stad toe, aldus LIAG. Doordat de architect het gebouw een opvallende lichte kleur heeft gegeven, contrasteert het sterk met de omringde gebouwen die uitgevoerd zijn in donker baksteen.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan