Copyright: Cultuurcluster Veghel ( de Architekten Cie.)
Copyright: Herbestemming garageloods (grafie Norbert van Onna)
Copyright: Herontwikkeling St. Anna-terrein Venray ( ZUS/Studio Prototype)
Copyright: BIQ-haus ( Arup)
Copyright: B/S/H Inspiration House (grafie D/Dock)
Copyright: Gemeentehuis Hardenberg (grafie Anton van Daal)
Copyright: Laurentius Ziekenhuis ( Wiegerinck architectuur stedenbouw)
Copyright: Verslaafdenopvang Amsterdam (grafie Ulrich Schwartz)
Copyright: Zorgboerderijen Oterleek (grafie FARO Architecten)
Copyright: Dream Downtown Hotel (grafie Bruce Damonte)
Copyright: Kamer van Koophandel Amiens (grafie R. Meffre/Y. Marchand)
Copyright: Concertgebouw Reykjavik (grafie Nic Lehoux)
Copyright: Cultuurcluster Veghel ( de Architekten Cie.)
Copyright: Herbestemming garageloods (grafie Norbert van Onna)
Copyright: Herontwikkeling St. Anna-terrein Venray ( ZUS/Studio Prototype)
Copyright: BIQ-haus ( Arup)
Copyright: B/S/H Inspiration House (grafie D/Dock)
Copyright: Gemeentehuis Hardenberg (grafie Anton van Daal)
Copyright: Laurentius Ziekenhuis ( Wiegerinck architectuur stedenbouw)
Copyright: Verslaafdenopvang Amsterdam (grafie Ulrich Schwartz)
Copyright: Zorgboerderijen Oterleek (grafie FARO Architecten)
Copyright: Dream Downtown Hotel (grafie Bruce Damonte)
Copyright: Kamer van Koophandel Amiens (grafie R. Meffre/Y. Marchand)
Copyright: Concertgebouw Reykjavik (grafie Nic Lehoux)

Architectenweb lanceert vier themaperioden

31 januari 2013, 15:59
Dit jaar staat Architectenweb ieder kwartaal in het teken van een specifiek thema: achtereenvolgens transformatie, duurzaamheid, zorg en intelligente gevel. Gedurende het kwartaal wordt het thema door de redactie crossmediaal uitgewerkt.

Via een serie artikelen op Architectenweb.nl, discussies op de social media, kleinere en grotere evenementen en een speciale editie van Architectenweb magazine zal de redactie van Architectenweb dit jaar ieder kwartaal een specifiek thema uitwerken.

De thema’s zijn respectievelijk transformatie (eerste kwartaal), duurzaamheid (tweede kwartaal), zorg (derde kwartaal) en intelligente gevel (vierde kwartaal).

“In de ontwerppraktijk spelen op dit moment een aantal thema’s, zegt Michiel van Raaij, hoofdredacteur van Architectenweb. “Op de vier belangrijkste thema’s willen we dit jaar dieper ingaan. Door hierbij al onze kanalen in te zetten –
van online artikelen via social media tot evenementen en een magazine – kunnen we werkelijk de diepte ingaan. Inspirerende visies, felle debatten, scherpe analyses… het zal allemaal langskomen.”

“Architectenweb wil een platform zijn voor de uitwisseling van ideeën over architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, interieurarchitectuur en design”, zegt Van Raaij. “Met deze themaperioden maken we die ambitie waar.”

Een korte introductie van de verschillende themaperioden:

Transformatie
De afgelopen jaren is de aandacht in de bouw verschoven van nieuwbouw naar de verbetering en transformatie van de bestaande bouw. De bestaande gebouwenvoorraad wordt momenteel met minder dan 1% per jaar uitgebreid. Terwijl de eisen die door gebruikers aan gebouwen gesteld worden constant veranderen. De grootste opgave van dit moment is dan ook om de 99% bestaande bouw zo te verbeteren en te transformeren dat deze opnieuw aan de eisen voldoet en daardoor toekomstbestendig is. Soms is hiervoor een installatietechnische update voldoende, in andere gevallen is behoefte aan renovatie. Wanneer het programma van een gebouw verandert, zoals bij steeds meer leegstaande kantoorgebouwen het geval is, zal behoefte zijn aan transformatie, mogelijk met een component nieuwbouw. Een schaalniveau hoger moeten strategieën ontwikkeld worden waarmee gebieden organisch van kleur kunnen verschieten: hoe kan een in onbruik geraakt bedrijventerrein bijvoorbeeld getransformeerd worden tot een gemengd woonwerkgebied?

Duurzaamheid
Het groeiende maatschappelijke bewustzijn en de alsmaar stijgende prijzen voor grondstoffen hebben ervoor gezorgd dat duurzaamheid bij alle partijen in het bouwproces hoog op de agenda staat. Het energieneutraal maken van de gebouwvoorraad is hierbij een belangrijke en ingewikkelde opgave. Maar het thema duurzaamheid eindigt hier niet. Het materiaalgebruik en binnenklimaat zijn minstens zo belangrijk. Wat betreft materialen zal toegewerkt moeten worden naar circulaire systemen waarbij elk onderdeel van het gebouw zonder verlies hergebruikt kan worden. Tegelijkertijd maken nieuwe onderzoeken duidelijk dat de maatregelen op het gebied van duurzaamheid niet ten koste mogen gaan van de kwaliteit van het binnenklimaat. Frisse lucht, daglicht, geluid en zo nog vele factoren blijken essentieel voor het welzijn en dus de productiviteit van de gebruikers. Alleen door slim en integraal te ontwerpen kan een gezond binnenklimaat gerealiseerd worden in een energieneutraal gebouw dat in al zijn onderdelen hergebruikt kan worden. De lat komt hierbij elk jaar hoger te liggen.

Zorg
Zo lang mogelijk zelfstandig leven. En als dan iets misgaat, zo snel mogelijk weer beter worden. Dat is ons gezamenlijke doel. Met de vergrijzing en stijgende zorgkosten ligt hier een grote opgave. Niet voor niets verwacht meer dan een derde van alle architecten in Nederland dat hun portfolio de komende jaren op dit punt zal groeien. Uit steeds meer onderzoeken, bijvoorbeeld naar healing environment, blijkt dat architectuur hierbij kan helpen. Met domotica, levensloopbestendige woningen, woonzorggebouwen, zorgcentra in de buurt, specialistische klinieken, ziekenhuizen, enzovoorts. De oplossingen zijn uiteindelijk net zo divers als de opgave.

Intelligente gevel
De gevel is waarschijnlijk het meest complexe en meest besproken onderdeel van gebouwen. Niet alleen is de gevel het meest zichtbare deel van een gebouw in het stedelijk landschap, de gevel moet ook aan allerlei conflicterende eisen voldoen. Voor het binnenklimaat is het bijzonder prettig om veel daglicht toe te laten, maar de zon mag het interieur niet teveel opwarmen en direct zonlicht kan ook verblinden. Hetzelfde geldt voor ventilatie. Natuurlijke ventilatie wordt steeds belangrijker, maar mag het binnenklimaat niet negatief beïnvloeden met bijvoorbeeld tocht. Ook worden steeds meer eisen gesteld aan de isolatiewaarde van de gevel. Hoe kan de dikte van het gevelpakket binnen de perken blijven? En hoe kan het gevelpakket zo opgebouwd worden dat het goed onderhouden en eventueel weer vervangen kan worden? En tenslotte de vraag waar architecten zich het meeste mee bezig houden: hoe kan een bijzondere uitdrukking worden gevonden voor het gebouw in de gevel, terwijl alle bovenstaande aspecten in ogenschouw genomen worden? De gevel als intermediair tussen binnen en buiten blijft een boeiend onderwerp.

Tip de redactie!
Werkt u met uw bureau aan projecten waarop een van deze thema’s van toepassing is? Of doet u met uw bureau (ontwerpend) onderzoek dat hiervoor relevant is? Laat het de redactie van Architectenweb weten via redactie@architectenweb.nl of een van onze social mediakanalen.

Partner worden?
Leveranciers, bouwers, opdrachtgevers en kennisinstellingen nodigt Architectenweb van harte uit om hun naam aan een of meerdere van de themaperioden te verbinden en daarbij actief mee te denken over de invulling ervan. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met Michiel van Raaij, hoofdredacteur van Architectenweb, via mvr@architectenweb.nl of Bart Sakkers, senior media-adviseur van Architectenweb, via bs@architectenweb.nl of kijk op www.bereikdearchitect.nl.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan