dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
zorg

home nieuws binnenland Tbs-kliniek Almere BNA Gebouw van het Jaar

Tbs-kliniek Almere BNA Gebouw van het Jaar


24-4-2009 - 11:00
Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in Almere van Martien Jansen (Studio M10, Eindhoven) is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009. De jury onder leiding van Jo Coenen selecteerde het uit achtentwintig projecten die eerder in regionale voorronden zijn genomineerd. De jury was ‘erg onder de indruk van de interpretatie van de opgave en van de uitmuntende manier waarop een complexe opzet is gebaseerd op het principe van de herhaling’ en noemde het ‘een revolutionair en adembenemend sacraal ontwerp van hoge kwaliteit’.
In het juryrapport werd onder meer vermeld: ‘Een gevangenis is een gesloten bastion, althans zo staat zij op het netvlies gebrand. De tbs-kliniek in Almere logenstraft dit verwachtingspatroon. Het is een opmerkelijk tralieloos en transparant gebouwencomplex, vlakbij een woonwijk, waarin geraffineerd is gespeeld met openheid en geslotenheid.’ In afwijking van de tot op heden gerealiseerde justitiële inrichtingen is de kliniek in Almere met behoud van de vereiste veiligheid vergaand open van karakter. Door toepassingen van bijzondere combinaties van glasconstructies en traliewerken is een traditioneel gesloten uiterlijk voorkomen.
Martien Jansen ontving uit handen van Nebahat Albayrak, als staatssecretaris van Justitie betrokken bij de tbs-kliniek, de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan.

De Oostvaarderskliniek werd eind april 2008 opgeleverd en op 15 juni 2008 in gebruik genomen. Het gebouw bevindt zich aan de rand van een nieuwbouwwijk en is opvallend onopvallend. Het is één van de prestigeprojecten van de Rijksgebouwendienst.
bron: Bron: ANP / Beeld: BNA - René de Wit


Gerelateerde artikelen
6-4-2009 11:37:51
Het Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in Almere is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar...
29-10-2008 10:44:30
In de door Studio M10 ontworpen tbs-kliniek vervloeien de architectuur en het landschap als separate categorieën...
3-10-2008 13:50:13
Architectuur hoort aangenaam functioneel te zijn. Het gaat om het gebruik, stelt Martien Jansen, die als kind in...
22-5-2008 10:27:01
De Oostvaarderskliniek in Almere Buiten huisvest vanaf eind juni gedetineerden die tbs opgelegd hebben gekregen....
20-3-2007 13:54:35
20 mrt 2007 - In Almere is de eerste glazen pui van de nieuwe tbs-kliniek geplaatst. Het gebouw naar ontwerp van...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap