Hightech-wonen

26 september 2016
In München wordt als in geen andere Duitse stad elegante lifestyle met landelijke idylle gecombineerd: luxe boetiekjes in de stad en niet ver daarvandaan boerderijen in de Beierse omgeving. In deze spagaat bevindt zich ook een villa in de wijk Bogenhausen. Ondanks rechtlijnige duidelijke vormentaal vertoont het interieur qua materialen steeds weer verband met het landelijke en de natuur, zonder daarbij ook maar een greintje gedateerd of oubollig te worden. Van buiten lijkt de woning een stadse villa, binnen bevindt zich een hightech programma – de geraffineerde woningtechnische oplossingen staan garant voor maximaal comfort en veiligheid.

De ruimtes stralen warmte en behaaglijkheid uit. Voor de tot in detail op elkaar afgestemde binneninrichting tekende de in Los Angeles wonende interieurontwerper Michael Neumayr. Het grote woon-eetgedeelte wordt gedomineerd door een donkere stalen schouw die tegelijk de ruimte indeelt. In de meubels is Italiaans notenhout verwerkt en de planken vloer is van Beiers eiken. In het hele huis harmoniëren nuances van bruin, houtsoorten en warme wittinten met elkaar. Ze creëren de steeds huiselijke woonatmosfeer, ondanks puristische moderne inrichting.

De keuken van gepleisterd eiken is volgens het ontwerp van Michaal Neumayr gemaakt en het keukenblok is omgeven door helder marmer. Het uitzicht is uniek – en weliswaar niet naar buiten de tuin in, maar naar beneden direct in het zwembad. Het speciale glas in de vloer biedt zicht op de kelderverdieping en kan naar wens worden gedimd. Het wellnessgedeelte is tevens een highlight van de villa: Wit kristalmarmer uit Rauris gaat samen met het roestvast staal van de whirlpool en de zwembadomranding. Het bad is 17 meter lang en 4,35 meter breed. Met speciale lichtscenario’s kan de spa indrukwekkend worden verlicht – het concept hiervoor werd ontwikkeld door lichtontwerpster Pia DeLeon-Neumayr.

De slaapkamer op de bovenverdieping herinnert de opdrachtgevers aan ontspannen vakanties in Kitzbühel – houten planken die tegen de wanden omhoog lopen, creëren de typische sfeer van een hut. De badkamer met vrijstaande badkuip heeft een open verbinding met een schouw. Zo wordt de villa een plaats om je goed te voelen. Op de achtergrond zorgt uitgekiende techniek voor het passende comfort: Elektro Hieber heeft zo'n 70 km kabel aangelegd die de basis vormt voor een krachtig KNX-systeem, dat alle technische componenten in het huis in een netwerk verenigt.

De technische finesses werden gepland door de systeemintegrator Anton Hieber en zijn bedrijf, die ook verantwoordelijk waren voor de installatie en inbedrijfstelling. De programmering en de 3D-visualisering werden uitgevoerd door Helmut Lintschinger van EIB-TECH. Parallel aan de klassieke stroomleidingen werden tegelijk besturingsleidingen voor het intelligente netwerk aangelegd, het brein daarachter is een Gira FacilityServer. Hier komen alle gegevens en invoer samen en worden deze geanalyseerd, waarna opdrachten naar de afzonderlijke componenten worden verzonden. Met een druk op de knop kunnen zo bijvoorbeeld vóór het verlaten van de woning alle lichten worden uitgeschakeld, bepaalde wandcontactdozen worden gedeactiveerd en kan de muziek worden uitgeschakeld. Als de alarminstallatie wordt geactiveerd verschijnt er een aanwijzing of en waar er nog ramen geopend zijn. Een woning die meedenkt en zeer veel wooncomfort biedt.

Voor alle ruimtes heeft Pia DeLeon-Neumayr stemmige lichtscènes ontworpen die met één klik kunnen worden opgeroepen – op de touchdisplays aan de wand, op de smartphone en tablet en op de Gira tastsensoren, de programmeerbare schakelaars aan de wand. „We hebben daarbij veel aandacht besteed aan een consistente bedieningsfilosofie, zodat op de tastsensoren overal in de woning dezelfde functies op dezelfde plaats te vinden zijn“, legt Helmut Lintschinger uit. „Zo bevinden zich bovenaan altijd vijf verschillende lichtscènes en helemaal rechts onderaan op de tastsensor kan de volledige verlichting in de ruimte worden uitgeschakeld.“ Bij het schakelaarprogramma hebben de opdrachtgevers samen met de binnenhuisarchitecten gekozen voor de klassieke elegante serie Gira Esprit Glas wit en Gira E22 Edel Staal – passend bij de ambiance.

De verlichting kan bijna overal worden gedimd, enerzijds geïntegreerd in de scènes en anderzijds kunnen de bewoners elke lichtbron in de 3D-plattegrond afzonderlijk regelen en de gewenste helderheid instellen. De individuele 3D-visualisering voor een intuïtieve bediening komt uit de koker van Helmut Lintschinger. Alle functies kunnen met een afstandsbediening via de Gira HomeServer-app ook onderweg worden geregeld, terwijl het systeem is beveiligd via een VPN-server. Bovendien kunnen de bewoners elke afzonderlijke bedieningshandeling in- en uitschakelen en zien ze wie de bediening op afstand heeft gebruikt en wanneer. Naar wens kunnen zo ook zonder aanwezigheid ter plaatse van de systeemintegrators extra functies worden geprogrammeerd en opgeslagen.

Voor een comfortabele en eventueel ook barrièrevrije toegang tot de woning zijn twee liften geïnstalleerd: Een personenlift die alle etages kan bereiken en via de touchpanelen kan worden bediend, en een autolift die plaats biedt aan drie personenauto's. Meestal wordt deze geparkeerd tussen de 1e en 2e kelderverdieping, en het dak biedt tegelijk een begaanbaar platform op de begane grond. Als de lift zich in beweging zet, gaat dit platform mee naar boven. Voor maximale veiligheid registreert een camera of er zich personen op het vlak bevinden. Als dit zo is, klinkt er een alarm en gaat het platform niet naar boven.

„Bovendien wordt bij lage temperaturen de oprit naar de woning verwarmd“, aldus systeemintegrator Anton Hieber. Hiervoor is een weerstation in het KNX-systeem geïntegreerd, waarvan de gegevens naar de Gira FacilityServer worden verzonden. Bij strenge vorst schakelt deze de verwarming in van de ingebouwde vloerverwarming van de oprit. In de villa zelf zijn natuurlijk ook vloerverwarming en -koeling geïntegreerd, net als het koelplafond in de slaapkamer en de luchtbehandelingsinstallatie. Elke afzonderlijke ruimte kan apart worden geregeld, ook op afstand. Zo wordt de woning bijvoorbeeld na de wintervakantie tijdig op een aangename temperatuur gebracht.

De gebouwbesturing schrikt ook niet terug voor de complexe zwembadtechniek: Zowel de whirlpool als het binnen- en buitenbad en de fontein zijn in het KNX-systeem geïntegreerd. Alle meetwaarden kunnen via de universele interface worden opgeroepen, maar ook de waterval, de tegenstroominstallatie en natuurlijk de verlichtingsscènes inclusief de RGB-stralers in het bad kunnen via het centrale touchpaneel of de iPad worden geregeld. Praktisch: De afvalwarmte van het huis stroomt naar het buitenzwembad.

Voor de exacte registratie van de energiegegevens worden de waarden van in totaal 16 stroommeters geanalyseerd. Zo kan te allen tijde het dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse energieverbruik in verhouding tot vorige periodes worden bekeken. Als er zich technische storingen in de villa voordoen, worden deze automatisch aan de opdrachtgevers gemeld. Net als meldingen van de alarminstallatie en de rookmelders – waarbij via vier camera's ook snel kan worden gecontroleerd of alles thuis nog in orde is. Als er een bezoeker aan de deur belt, verschijnt dit niet alleen op de touchpanelen in de woning, maar ook op de telefooninstallatie, van waaruit de deur kan worden geopend. Omgekeerd worden telefonische oproepen bij afwezigheid op het grote touchpaneel of de mobiele apparaten weergegeven.

Recreatief is de villa eveneens perfect uitgerust: Een Multiroom-systeem distribueert het geluid in de totale woning. Een bijzonder aspect: In de scène „Televisie“ gaat in de woonkamer een gesegmenteerd stalen paneel, dat onderdeel is van de grote stalen schouw, naar boven en wordt het grote flatscreen zichtbaar. Tegelijk wordt het licht tot de gewenste tv-belichting gedimd – de perfecte bioscoopervaring.

„Last but not least hebben we ook nog het aquarium in de gebouwentechniek geïntegreerd, dat wil zeggen alle relevante meetwaarden zoals watertemperatuur, pH-waarde en zuurstofgehalte worden weergegeven en er volgt een melding als deze onder een bepaalde grenswaarde komen, aldus Helmut Lintschinger. Comfort en veiligheid in de Bogenhausener villa reiken dus verder dan alleen tot de mensen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Gira Nederland B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Gerelateerde producten

Gira Nederland B.V.
Gira Nederland B.V.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan