home projectengids ZICHT architecten (Project) - Zaandammerplein Clubgebouw

Zaandammerplein Clubgebouw, Amsterdam


fotografie: Allard van der Hoek
16-6-2005
Volgens Jaap Evert Abrahamse in De Architect, juni 2006:
"Het Zaandammerplein maakt onderdeel uit van een uitgesproken monumentaal ensemble volkswoningbouw, in de jaren 1920 gebouwd naar ontwerp van architect K.P.C. de Bazel. De voormalige Willem Barentszschool is een ontwerp van de afdeling Gebouwen van de Dienst Publieke Werken met een symmetrische, contrasterende maar even monumentale gevel in Amsterdamse-Schoolstijl. De school werd een jaar geleden door Hans Ruijssenaars verbouwd tot buurtcentrum.
Het complex ligt tussen een aantal doorgaande wegen; het plein vormt een enorme collectieve ruimte binnen het blok. Stadsdeel Westerpark, dat over het algemeen veel aandacht besteedt aan vormgeving van de buitenruimte als onderdeel van een breder sociaal beleid, besloot het plein opnieuw in te richten.
Daarbij kan veel misgaan. Dat hebben we kunnen zien aan het Mercatorplein, dat bij de herinrichting van een pleinruimte is verworden tot een onoverzichtelijk samenraapsel van identiteitsloze elementen. Het Mercatorplein gaat binnenkort, pas acht jaar na de complete herinrichting, opnieuw op de schop. Op het Zaandammerplein is gekozen voor eenheid als uitgangspunt. Het plein is ingedeeld in een aantal eilandjes, waarin sport- en speelvoorzieningen voor de verschillende leeftijdsgroepen zijn ondergebracht. Tussen deze eilandjes vinden de voetgangersstromen plaats. Het complex staat in een lange traditie van Amsterdamse speelplekken, waarvan Aldo van Eyck er honderden heeft ontworpen.
Het speeltuingebouwtje op het plein is ontworpen door het voormalige bureau Lux Architecten (naderhand gesplitst in Zicht en Zilt Architecten). Het gebouw vormt een eilandje binnen de hoofdopzet van het plein. In het gebouwtje bevinden zich een collectieve ruimte, een werkplek en keuken voor de pleinbeheerder, opslag en toiletten.
Het plein loopt door tot op het gebouw. Een brede buitentrap vormt een tribune, het dak vormt een openbaar balkon en uitkijkpunt. Door het gebouw deel uit te laten maken van de openbare ruimte, kwam extra budget vrij voor het gebouwtje. Toch is het uiteindelijk met minimale middelen gerealiseerd.
Het beloopbaar maken van het dak heeft als effect dat de grote schaal en de monumentaliteit van De Bazels architectuur beter beleefbaar zijn. Ook in het hekwerk en de materialisering van de pleinvloer is gestreefd naar continuďteit. De trap bestaat uit betonnen blokken die vanuit de verte de illusie van natuursteen oproepen. Verder is het gebouwtje uit eenvoudige materialen opgetrokken. De trap wordt begrensd door houten damwandprofielen, de buitengevel is van hout. Het geheel blijkt uit ervaring vandalismebestendig, niet alleen door de materiaalkeuze, maar vooral door de vriendelijke uitstraling van het gebouwtje, dat bijdraagt aan een aangenaam verblijfsklimaat in een openbare ruimte die door een nieuwe vormgeving zijn oude functie van huiskamer voor de buurt heeft teruggekregen. "
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen



 
architect ZICHT architecten (www.zichtarchitecten.nl)
opdrachtgever Stadsdeel Westerpark, Amsterdam
jaar van realisatie 2005 [ meer ]
provincie, plaats Noord-Holland [ meer ], Amsterdam
projectsoort(en) overheid [ meer ]
oppervlakte 180m2
landschapsarchitect Sybolt Meindertsma
fotografie Allard van der Hoek
bedrijfslinks Changing Values BV (bouwmanagement)
wwwpagina architectenweb.nl/p3171
Meer projecten
ZICHT architecten
Beeldkwaliteitpl...
ZICHT architecten
Brug en buurtgeb...
ZICHT architecten
Brede HOED en wo...
ZICHT architecten
Uitbreiding woon...
ZICHT architecten
Zaandammerplein ...
ZICHT architecten
Bedieningsgebouw...
 

Project Belicht
Kantoor Symphony, Amsterdam
Kantoor Symphony, Amsterdam
Meijendel, Wassenaar
Meijendel, Wassenaar
UPC Leeuwarden
UPC Leeuwarden
Modern landhuis in een park, Wijhe
Modern landhuis in een park, W...
Beethovenlaan, 's-Hertogenbosch
Beethovenlaan, 's-Hertogenbosc...
Duinvilla, Bergen aan Zee
Duinvilla, Bergen aan Zee
Appartementengebouw Morsweg, Leiden
Appartementengebouw Morsweg, L...
Stadhuis Almere
Stadhuis Almere
Aanmelden
Product & Project
Aanmelden
Volg Ons Op
Ontvang wekelijks een overzicht van nieuwe projecten!

 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap