Restaurant De Stadstuin

3 april 2015
Historie:

De Groest is een van de oude straten in de historische dorpskern van Hilversum. In het grillige stratenpatroon zijn de oude schapendriften herkenbaar waarover de schapenhouders hun vee naar de heidevelden brachten. De huidige Groest is onderdeel van het voetgangersgebied in het centrum met winkels, restaurants, dienstverlening, cultuur en andere voorzieningen Op de verdiepingen word vooral gewoond. De marktfunctie van de Groest is begin jaren ’30 verplaatst naar het Langgewenst; dat nog steeds het markt- en evenementenplein is.

Het gemeentelijk monument aan de Groest 16-18 is omstreeks 1880 gebouwd als winkel-woonhuis. De architectuur van het winkel-woonhuis is sober, niet in een uitgesproken stijl en voor die tijd traditioneel van opzet, materialen en kleuren. De sobere, heldere hoofdvorm van het gebouw bestaat uit één bouwlaag met een zadeldak en nokrichting haaks op de Groest.

Deze hoofdvorm is in de loop van de tijd ongewijzigd.

Gebouw- en gebiedsontwikkeling:
Onze opdracht in 2013 was om te onderzoeken of het pand en het omliggende terrein, met behoud van de monumentale waarden, getransformeerd zou kunnen worden naar een restaurant met buitenruimte. In onze visie is een passende herbestemming en haalbare exploitatie een belangrijke voorwaarde voor behoud van monumenten en vitaliteit in steden en dorpen.

Na een bouwkundige opname en analyse van het monument hebben we die visie en het programma van de opdrachtgever en horecaondernemer vertaald in een schetsplan.

In het voorjaar van 2014 werd het schetsplan door de gemeente, belanghebbenden en de welstand- en monumentencommissie enthousiast ontvangen. Na het doorlopen van de procedure voor de bestemmingswijziging zal medio april 2015 de omgevingsvergunning voor de bouw worden afgegeven en kan de uitvoering starten.

Het plan omvat de restauratie van het monument, uitbreiding met een moderne grote serre, handhaven van de winkelentree aan de Groest en behoud van de onderdelen die deel uitmaken van de bouwhistorie en het gebruik van het pand. De nieuwe elementen voegen weer een laag toe aan de geschiedenis van het pand.

In de plannen van de gemeente Hilversum zullen Groest en plein Langgewenst ruimtelijk worden verbonden. Nieuwe bomen, inrichting met banken, licht- en waterelementen en bestrating maken het gebied een aantrekkelijk verblijfsgebied. Het plan is begin 2015 gepresenteerd en de uitvoering moet gereed zijn in oktober 2016.

Ontwerp restaurant De Stadstuin:
Door de voormalige winkeldeur aan de Groest komen bezoekers via een glazen tochtsluis in de voorzaal, de voormalige winkel. Hier zal de afwerking en inrichting de sfeer uitademen van een winkel met toonbank en etalages zodat gasten en passanten goed zicht hebben op elkaar; zien en gezien worden.

Achter de voorzaal ligt de gang met garderobe en originele trap naar de verdieping met de gastentoiletten, kantoor en kleedruimte voor het personeel. In de achterzaal, de voormalige woonkamer met huislijke sfeer en groot raam voor een ‘kijkje in de keuken’ is de bar met daarachter de keuken van het restaurant.

De bestaande indeling van de zuidgevel met ramen, voordeur en luifel blijft gehandhaafd en zichtbaar in het interieur van de vergrootte serre maar ook van buiten. Omdat de gevel van de serre voor 90% van glas is en de draagconstructie met geïntegreerde luifel in een slank, doorlopend staalprofiel met een heldere lijn is uitgevoerd, is de serre zeer transparant en eigentijds. Ondanks het contrast met het monument vormt het daarmee toch één geheel.

Houten lamellen in de luifel temperen de warmte en het extra daklicht zorgt voor voldoende daglicht in de achterzaal van het restaurant. Het dak van de serre is zeer dun geconstrueerd om de fraaie omtimmerde dakgoot met strak gedecoreerde gootklossen te kunnen handhaven.

Bezoekers en voorbijgangers hebben vanuit de serre zicht op het terras, de stadstuin en elkaar. Binnen en buiten lopen in elkaar over met name als de grote schuifdeuren van de serre open staan.

Herbestemming = reclame voor monumenten:
De voorlaatste gebruiker, parfumerie/juwelier “City Shop” had in de jaren ’60 tot en met ’80 een opvallende neon gevelreclame in sierlijke letters boven de winkelpui. De originele deurknop op de entreedeur met het logo “cS” is daarvan het tastbare bewijs. Teruggrijpend op de belettering van gebruiker City Shop is een nieuwe gevelreclame ontworpen. De tekst “De Stadstuin” bestaat uit losse letters gesneden uit staalplaat, op afstand van de gevel bevestigd en aangelicht door LED verlichting. De “S” van Stadstuin is afgeleid van het logo op de originele deurknop en komt als uithangbord terug boven het venster van de verdieping.

oplevering: najaar 2015

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met caas architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van caas architecten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan