Raadzaal
Copyright: Dirk Verwoerd
Behang
Copyright: Dirk Verwoerd
Dienstenbalie
Copyright: Dirk Verwoerd
Interieur
Copyright: Dirk Verwoerd
Interieur
Copyright: Dirk Verwoerd
Interieur
Copyright: Dirk Verwoerd
Exterieur
Copyright: Dirk Verwoerd
Exterieur
Copyright: Dirk Verwoerd
Raadzaal
Copyright: Dirk Verwoerd
Behang
Copyright: Dirk Verwoerd
Dienstenbalie
Copyright: Dirk Verwoerd
Interieur
Copyright: Dirk Verwoerd
Interieur
Copyright: Dirk Verwoerd
Interieur
Copyright: Dirk Verwoerd
Exterieur
Copyright: Dirk Verwoerd
Exterieur
Copyright: Dirk Verwoerd

Interieur gemeentehuis Zeist

22 oktober 2014
In het vernieuwde gemeentehuis van Zeist komen vier generaties gemeentehuizen samen in één ensemble. Atelier PRO heeft voor de vier generaties gebouwen één homogeen interieur ontworpen en volgens de principes van Het Nieuwe Werken ingericht. Duurzaamheid en aandacht voor de historische omgeving waren een vanzelfsprekend uitgangspunt.

Op de geboorteplek van Zeist
De vernieuwing van het gemeentehuis grenst aan het Rond in het centrum van Zeist. Dit is de geboorteplek van Zeist. Met blik op de rijke geschiedenis is elke bouwkundige ingreep op deze plek gevoelig. De gemeente wilde de monumenten en historisch belangrijke stedenbouwkundige structuren in het plangebied behouden. Het stedenbouwkundig plan is gekenmerkt door twee belangrijke zichtlijnen – de lijn tussen de 1e Dorpsstraat en het Walkartpark en de lijn tussen het Rond en de kerk. Het herstel van deze twee zichtlijnen is een essentieel uitgangspunt van het ontwerp. De gevel van het gemeentehuis sluit aan op de rooilijn van de Dorpsstraat en speelt mee in de bestaande fragmentatie van de historische gevels.

Terughoudende vormgeving
Het nieuwe gebouwdeel verbindt het oorspronkelijke gemeentehuis aan de 1e Dorpsstraat uit 1878, het oude raadhuis uit 1908 en het Lengkeek-gebouw uit 1984 met elkaar. De kracht van het nieuwe gedeelte ligt in zijn terughoudendheid. Het ontwerp respecteert het karakter en de schaal van de bestaande historische structuren en vormt een subtiel decor. De kerk en het monumentale raadhuis van 1908 worden als ijkpunten van het kwartier bevestigd.

In het nieuwe volume bevinden zich de nieuwe raadszaal en het restaurant. Tussen de nieuwbouw en de bestaande gebouwen is een glazen publiekshal ontstaan, met daarin een deel van de werkomgeving. Deze hal functioneert als spil in het samenvoegen van de vier generaties. Door de transparantie van gevel en dak blijft de daglichttoetreding voor de bestaande panden optimaal en blijven de eerdere generaties hun eigen karakter houden. De openheid en laagdrempeligheid werkt uitnodigend en geeft uitdrukking aan de publieke functie van het gemeentehuis.

Renovatie en interieur
Atelier PRO verzorgde naast renovatie en nieuwbouw ook de inrichting van het gehele gemeentehuis. Het doel van het interieurontwerp is een thuis te scheppen voor zowel de inwoners als de medewerkers. Doordat het gebouw uit vier verschillende delen bestaat met een eigen sfeer, lag de uitdaging in ‘verbinden zonder identiteitsverlies’. De ruimtelijke indeling is gebaseerd op lange lijnen en doorkijkjes, aansluitend bij eerder genoemde zichtlijnen en de sfeer van groen en lange lanen die Zeist typeert. Achterliggende visie: ’de gemeente heeft antwoord’. Er is één loket voor de burger. De publiekshal in de nieuwbouw is ingevuld met een variatie aan publieke functies, waar ontmoeting tussen gemeente en inwoner wordt geaccommodeerd met balies, wacht- en overlegplekken, spreekruimten en een leesruimte.

Nieuwsgierig? Bekijk het gebouw van binnen met Google Streetview.

Accentkleuren
De basiskleuren zijn rustig; witte wanden, vloeren in natuurlijke tinten. Kleur is ingezet om de ruimtes te structureren en vindbaarheid en identiteit te vergroten. In de publiekshal hebben de drie verschillende wachtruimtes verschillende accentkleuren. Op de werkvloer is per verdieping gekozen voor een accentkleur die past bij één van de seizoenen. De anciënniteit van de panden aan de Dorpsstraat is zichtbaar in de afwerking door te refereren aan herenkamers met donkere lambriseringen, gekleurde wanden en behang met gestileerde natuurprints.

De functie en het interieur van het oude raadhuis zijn nauwelijks gewijzigd. Alleen de raadzaal is verhuisd naar de nieuwbouw en de elektrotechnische installatie is vervangen en klaargemaakt voor Het Nieuwe Werken. Door deze subtiele en doelgerichte ingrepen behoudt het oude raadhuis niet alleen aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant haar eigen identiteit.

Werkprincipes
In het nieuwe gemeentehuis wordt gewerkt vanuit Het Nieuwe Werken, waarbij werknemers geen vaste werkplek hebben. Zij zoeken steeds een plek die past bij de werkzaamheden van dat moment. Collega’s komen zo makkelijker met elkaar in contact. Deeltijdwerkers en medewerkers die veel buiten de deur zijn delen zo de beschikbare ruimte, die veel efficiënter wordt gebruikt.

Gewoonlijk zijn er bij Het Nieuwe Werken drie typen werkplek te benoemen: concentratiewerkplekken, communicatiewerkplekken en administratiewerkplekken. Hier in Zeist hebben we een extra type werkplek gerealiseerd: hybride werkplekken, die voor meerdere activiteiten gebruikt kunnen worden. Ook zijn er plekken gemaakt voor informele ontmoeting, de zogenaamde huiskamers. Om de nieuwe werkvormen te accommoderen is het gehele bestaande binnenwerk van het Lengkeek-gebouw en van het oudste gedeelte van het gebouw verwijderd.

Ontwikkelproces
Het gemeentehuis is een tweede ‘eigen huis’ geworden voor burgers en gebruikers. Vanaf het Programma van Eisen heeft de gemeente haar medewerkers expliciet laten deelnemen aan de inrichting. Het gemeentehuis Zeist met daarbij woningen en een parkeergarage was een Design & Build opdracht die aan het consortium Kondor Wessels Vastgoed met het architectenbureau RAU werd gegund. Atelier PRO kreeg de opdracht voor de renovatie van het Lengkeek-gebouw en de totale inrichting van de verschillende gebouwen. De samenwerking tussen de projectpartners was vanzelfsprekend en goed. Het adviesbureau voor maatschappelijk vastgoed OLCO begeleidde het proces van aanbesteding tot oplevering.

Duurzaamheid en hergebruik
Een duurzaam gebouw was een belangrijke eis van de gemeente. Mede daarom zijn RAU en atelier PRO geselecteerd. Zowel in de keuze van techniek, materialen als los meubilair is duurzaamheid een drijfveer geweest. Energiezuinige technieken, gebruik van een warmtekoude-opslag voor koelen en verwarmen, natuurlijke materialen, bamboe, on spot werkverlichting, c2c vloerbedekking, behang op gerecycled papier zijn enkele uitwerkingen van de duurzame materialen. Meest in het oog springend is het hergebruik van de kozijnen die uit het Lengkeek-gebouw zijn gesloopt, in lambriseringen en kastenwanden.

Het bestaande gemeentehuis had voor aanvang van de werkzaamheden een energielabel G. Het nieuwe gemeentehuis is opnieuw gelabeld en wordt door de duurzame aanpassingen nu beoordeeld met energielabel A.

fotografie: Dirk Verwoerd

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan