Integraal Kindcentrum Het Festival

24 maart 2014
Integraal Kindcentrum (IKC) Het Festival functioneert met kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, basisschool en buitenschoolse opvang onder één dak als ontmoetingsplek voor de wijk Stadshagen in Zwolle. Het transparante, kruisvormige ontwerp bevordert maximaal de synergie tussen de gebruikers, maar zorgt tegelijkertijd voor een eigen omgeving, zowel buiten als binnen.

Het Festival in de VINEX-wijk Stadshagen in Zwolle is ontworpen vanuit een gezamenlijke gedachte over ‘het integraal kindcentrum’. ‘Welbevinden, leren en ervaren’ zijn de kernwoorden van de visie. Het ontwerp is qua vorm, materialisatie en uitstraling een vertaling hiervan.

Organisatie
Om de intensieve samenwerking tussen de verschillende functies van het centrum te optimaliseren is een kruisvormige plattegrond bedacht. Elke pootje van het gebouw heeft een andere hoofdgebruiker: basisschool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Ze komen allemaal samen in het centrale hart als plek van ontmoeting. De grote vide zorgt voor een verbinding tussen de verdiepingslagen en de aula is multifunctioneel te gebruiken.

Het kruisvormige ontwerp creëert maximale synergie tussen de gebruikers. De opzet stimuleert kennisuitwisseling, ontmoeting en bevordert een doorgaande leerlijn tussen KDV en basisschool.

Op de begane grond zijn de functies gegroepeerd voor de leeftijd van 0-6 jaar en hebben de ondersteunende functies hun plek. Op de eerste verdieping zijn de midden- en bovenbouw gehuisvest. In eerste instantie zijn drie van de vier poten gerealiseerd. Het ontwerp houdt rekening met de groeicurve van de wijk. In de tweede fase kan de laatste poot worden toegevoegd.

Het ontwerp is een alzijdig gebouw, zonder onderscheid tussen voor- en achterkant, en reageert daarmee op de omliggende woningen en het park. De gebouwvorm creëert op een logische manier speelplekken en groene ruimtes voor de verschillende groepen. Door de hoeken af te ronden, te kiezen voor een warme kleur baksteen en het dak te voorzien van ‘mossedum’ heeft de brede school een vriendelijke en vrolijke uitstraling gekregen. De maat/schaal van de school sluit aan bij kinderen.

Onderwijsvisie
In het basisonderwijs ligt het accent in de ochtend op ‘leren door instructies’ en in de middag op ‘leren door doen en ervaren’. In de extra ruime lokalen
zijn zones ontworpen voor het middagprogramma, gemarkeerd door een kleur en passend bij de vier thema’s: sport, kunst&cultuur, milieu en techniek. Deze kleuren zijn als kaders zichtbaar in de gangen en externe gevels, en vormen letterlijk etalages voor de werkstukken van de leerlingen. ‘s Ochtends zitten de kinderen met hun rug naar deze zone, zodat ze zich goed kunnen concentreren. ’s Middags draait het om en gaan ze aan de slag met projecten in deze zones.

De grote lokalen met extra (gekleurde) kaders ondersteunen maximaal het onderwijssysteem met per dagdeel een andere lesvorm. De transparantie van het gebouw – zowel binnen als buiten – , maakt het onderwijs zichtbaar naar de wijk waarvoor het IKC een ontmoetingsplek is.

Duurzaamheid en frisse scholen
Speciale aandacht is geschonken aan een energiezuinig binnenklimaat
, waarbij elke lokaal apart geventileerd, gekoeld en verwarmd kan worden. Het gebouw wordt verwarmd door de nabijgelegen houtsnippercentrale. Door deze duurzame manier van warmteopwekking hoeft er geen gebruik van gas te worden gemaakt.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met BDG Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan