home agenda BOZAR: A Good City Has Industry

BOZAR: A Good City Has Industry


Woensdag 26 Oktober 2016 - Zondag 15 Januari 2017
Locatie BOZAR Ravenstein
Adres Ravensteingalerij 48, Brussel
Tijd -
Kosten gratis

geplaatst op 26-10-2016
In de Ravensteingalerij in het centrum van Brussel is van 26 oktober 2016 tot 15 januari 2017 de tentoonstelling ‘A Good City Has Industry’ te zien. De tentoonstelling van BOZAR grijpt terug op de resultaten van het IABR-Atelier Brussels.

De meeste Europese steden transformeren hun oude industriële stadsdelen tot woonwijken met winkels en kantoren. Ze duwen de productieve activiteiten steeds verder weg uit de stad. Echter, industrie maakt een vitaal deel uit van het rijke economische en stedelijke weefsel van een veerkrachtige stad.

De tentoonstelling ‘A Good City Has Industry’ in BOZAR brengt beleidsmakers, architecten, experten, ontwikkelaars en ondernemers rond de tafel en voert een pleidooi voor de productieve en circulaire stad. Resultaten van het IABR-Atelier Brussels dienen als uitgangspunt voor de tentoonstelling.

Industrie in het weefsel
Het atelier voor ontwerpend onderzoek en kennisuitwisseling werd opgezet door Vlaamse en Brusselse actoren in het kader van de zevende editie van de Internationale Architectuur Biennale van Rotterdam, IABR-2016-THE NEXT ECONOMY.

Tijdens deze laatste editie van de IABR presenteerde Mark Brearley (professor aan The Cass in Londen) een toespraak over Brussel en de Vlaamse Rand. De boodschap die Brearley er inhamert: “A good city has industry”. En wat blijkt? Brussel is een van de weinige steden in Europa waar de industrie nog prominent aanwezig is in het weefsel.

Mark Brearley verwijst naar zijn eigen stad Londen, die, zo zegt hij, “zichzelf heeft opgegeten”. De industrie is uit de stad weggesaneerd ten gunste van wonen, winkelen en vermaak. Brussel daarentegen heeft nog alles in huis om een ‘goede stad’ te zijn.

Troef voor Brussel
De industrie is nog overal. Op grote terreinen rond het kanaal, langs de spoorwegen of in de periferie vinden we een slachthuis, een cementfabriek of een sorteer- en overslagcentrum voor metalen. Ook in de kleine korrel van de stad is de industrie alomtegenwoordig: autogarages, schrijnwerkers, logistieke bedrijven, enzovoort.

De prominente aanwezigheid van industrie in de stad is een belangrijke troef voor Brussel; ze moet verder worden versterkt en beter ingebed in het stedelijk weefsel. Dankzij haar industrie heeft Brussel het potentieel om uit te groeien tot een duurzame, meer zelfvoorzienende en circulaire stad.

De tentoonstelling in BOZAR brengt aan de hand van fotografie en cartografie het productieve weefsel en de economische stromen van Brussel in kaart. Maquettes en tekeningen tonen het ontwerpend onderzoek dat ontwerpers samen met publieke en private actoren ontwikkelden. Concrete praktijkvoorbeelden reiken kansen en strategieën aan voor een stad die wonen en werken verzoent en die ruimte maakt voor een inclusieve en circulaire economie.

Ravensteingalerij
De inname van de galerijruimte aan de Ravensteinrotonde is meer dan een klassieke tentoonstelling. Een grote werktafel markeert de plek als setting voor gesprekken en workshops. De tentoongestelde werken dienen als inspiratie of provocatie voor verdere acties. De exporuimte is een plek voor kennisuitwisseling en debat over de toekomst van de stad. De tentoonstelling loopt van 26 oktober 2016 tot 15 januari 2017 in de Ravensteingalerij.

locatie BOZAR Ravenstein
evenement email sophie.lauwers@bozar.be
evenement website www.bozar.be/nl
 

Product & Project
Aanmelden
Volg Ons Op
Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief

 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap