Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Drie Koningen
Copyright: Bereal
Drie Koningen
Copyright: Bereal
Drie Koningen
Copyright: Bereal
Drie Koningen
Copyright: Bereal

Gent krijgt grootschalig complex voor meer dan 500 studenten

29 april, 16:06
Projectontwikkelaar Immogra heeft onlangs de vergunning aangevraagd voor Drie Koningen, een complex in de Gentse deelgemeente Sint-Denijs-Westrem dat onder meer onderdak moet bieden aan 548 studenten. Het complex wordt ontworpen door Archipl Architecten, Abscis Architecten en landschapsarchitect Kollekif Landscape.

Het studentencomplex Drie Koningen is gepland langs de Kortrijksesteenweg en de Driekoningenstraat in Sint-Denijs-Westrem. Vlakbij de op- en afritten van de E40 en dichtbij de toekomstige tramhalte van Lijn 1 komen op een nu nog braakliggende kavel drie woongebouwen. Die bieden 512 kamers en 18 studio’s voor telkens twee studenten.

Betaalbaar
Volgens ontwikkelaar Immogra wordt 76% van de woonruimte aangeboden tegen een op voorhand vastgelegde sociaal huurtarief. Dit ligt flink hoger dan het minimum van 20%, zoals het Algemeen Bouwreglement in Vlaanderen oplegt. De universiteit van Gent, UGent, gaat het gebouw 33 jaar lang huren; de universiteit zorgt voor verhuur, beheer en onderhoud van de studentenkamers.

“Heel wat jongeren kunnen momenteel niet aan de universiteit studeren omdat ze niet over de financiële mogelijkheden beschikken om op kot te gaan”, zegt rector Rik van de Walle van de Gentse universiteit, UGent. De 500 huurkamers maken deel uit van een studentenhuisvestingsplan waarbij de UGent samen met de bouwsector het betaalbare kameraanbod in Gent wenst te vergroten.”

Aanvullend programma
Het zuidelijk gelegen gebouw, langs de toekomstige fietsas die evenwijdig loopt met de Driekoningenstraat, gaat naast huisvesting dienen als centrale ontmoetingsplek, met gemeenschappelijke ruimten om bijvoorbeeld samen te studeren, workshops te houden en of andere bijeenkomsten te organiseren.

In het westelijk op de kavel gesitueerde gebouw komen op de begane grond en eerste verdieping kantoren voor startende ondernemers of co-working. Op de hoek van de Kortrijksesteenweg met de Driekoningenstraat voorziet Immogra in multifunctionele ruimten, die kunnen worden gehuurd door de studenten, de bedrijven op de locatie, alsook door buurtbewoners en lokale verenigingen.

Zo komt in de plint een grote opdeelbare zaal met mezzanine, die is te gebruiken voor bijvoorbeeld lezingen, een film- of een quiz-avond, of een kleinschalige sportactiviteit zoals yoga. Een kleinere zaal kan dan weer dienst doen als activiteitsgebonden horeca.

“Door ook nog eens kantoorruimte en multifunctionele zalen aan te bieden, komen we ook tegemoet aan de behoefte aan betaalbare ruimte voor bijvoorbeeld start-ups en ruimten voor lokale verenigingen”, zegt Arnaud Gryp, projectontwikkelaar bij Immogra. “Op die manier kunnen we ook de buurt iets extra bieden.”

Autoluw en groen
Ondergronds voorziet de ontwikkelaar 46 parkeerplaatsen, die enkel voor de gebruikers van de kantoren en de multifunctionele ruimten bestemd zijn. Onder- en bovengronds komen er volgens planning van Immogra 816 fietsenstallingen, waarvan 594 bestemd zijn voor studenten en bezoekers. Op die manier wil de ontwikkelaar langzaam verkeer (en openbaar vervoer) zoveel mogelijk aanmoedigen en de eventuele bijkomende parkeerdruk in de omliggende woonwijken tegengaan.

De volledige locatie wordt verder autoluw en zo groen mogelijk ingericht. Volgens de ontwikkelaar is straks slechts 18% van de totale oppervlakte (17.142 m²) bebouwd. De bestaande groene gordel blijft behouden en wordt versterkt met nieuwe planten en bomen. Er komt een centrale, toegankelijke binnentuin met een oppervlakte van een kleine 2.000 m². Groendaken op zowel de twee kleinste gebouwen als het dak van de sokkel tussen de drie gebouwen zullen stimuleren de biodiversiteit in de omgeving en veraangenamen het zicht vanuit de kamers.

Verder moet Drie Koningen volledig gasloos worden en voor verwarming en koeling gebruik maken van een ondergrondse WKO. Zonnepanelen dragen bij aan de energievoorziening voor het kantoor-, woon- en recreatieve deel van het complex.

Meerdere projecten
Immogra hoopt begin volgend jaar te kunnen starten met de bouw; de eerste studenten zouden dan met ingang van het academiejaar in 2027 terecht kunnen in Drie Koningen. Immogra werkte voor dit project intensief samen met architectenbureaus Archipl Architecten, Abscis Architecten, landschapsarchitect Kollekif Landscape, stad Gent en UGent.

Vlaanderens grootste studentenstad Gent telt volgens de recentste cijfers van de gemeente zo’n 10.000 kamers te weinig. Daardoor wijken studenten uit naar randgemeenten zoals Merelbeke en Melle, en de universiteit van Gent huurt zelfs kamers in Brugge. Daarnaast wijken studenten uit naar de reguliere woningmarkt, waardoor ook die onder druk komt te staan.

De locatie Drie Koningen is de vierde in Gent waar de projectontwikkelaar studentenhuisvesting wil realiseren. Op de voormalige plek van verhuisfirma Schollaert komen 209 studentenkamers, drie sociale huurappartementen en een aantal buurtondersteunende functies. Het project omvat vijf gebouwen, waaronder een aantal te restaureren historische gebouwen van de voormalige brouwerij Belgica, in een groene omgeving.

Op de voormalige FARYS-locatie aan de Stropkaai is al een kantoortoren getransformeerd tot ‘campus’ en in een tweede fase worden op deze locatie 239 studentenkamers en enkele aanvullende functies gerealiseerd. Tevens wordt 70% van het terrein vergroend. Tot slot is er een kleinschalige ontwikkeling met zo’n 70 kamers, gelegen op de hoek van de Oudenaardsesteenweg en de Jockeystraat, rechtover de site van de Ugent aan de Sterre. Dat brengt het totaal op 1.048 kamers, aldus Immogra.

Andere nieuwsberichten

Wat is er in het hoofdlijnenakkoord afgesproken over ruimte en wonen?

Gisteren, 14:25

Consortium De Elementaire School wint tender IKC Strandeiland

Gisteren, 11:15

Driehoekig woongebouw met groene balkons voor De Nieuwe Stad

Gisteren, 10:00

Dubbellezing met Robert Winkel (Mei) en Nina Aalbers (ArchitectuurMaken) in Keilepand

Gisteren, 08:30

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

Gisteren, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00

Friesland wil in 2050 evenveel energie verbruiken als opwekken

15 mei, 9:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan